‘We zorgen voor studentikoos vermaak voor de héle Korrewegwijk’

Geplaatst op:
‘We zorgen voor studentikoos vermaak voor de héle Korrewegwijk’

Op maandag 9 oktober begint de Week van de Student. Vijf dagen lang studentikoos vermaak voor álle wijkbewoners in de Korrewegwijk. “Zo willen we mensen in contact brengen en vooroordelen wegnemen.”

Nergens in de stad wonen zoveel studenten en Stadjers door elkaar heen als in de Korrewegwijk. Het maakt de wijk een uitgekiende locatie voor de eerste editie van de Week van de Student: een week waarin buurtbewoners kennis met elkaar maken tijdens verschillende activiteiten

Want in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, richt te week zich op Groningers van álle generaties. Mede-organisator Peter Horinga van WIJS vertelt. “Het heet de week van de student, omdat de activiteiten allemaal een studentikoos karakter hebben.” Uiteindelijk is het juíst de bedoeling om zoveel mogelijk buurtbewoners erbij te betrekken. “Op deze manier willen we Stadjers iets van de studentencultuur in Groningen laten zien.”

Laagdrempelig contact

Het idee van de week is om studenten en Stadjers in de Korreweg met elkaar kennis te laten maken. “Een evenementenweek is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in contact te brengen.” De organisatie hoopt hiermee de toch al bruisende wijkcultuur een extra impuls te geven. “Wij willen zo vooroordelen wegnemen. Laten zien dat studenten meer zijn dan feestbeesten en dat Stadjers meer zijn dan klagende buren.”

Communicatie en interactie tussen buurtbewoners, dát is dus het doel van de organisatie. “Verschillende wijkbewoners hebben verschillende leefritmes en andere prioriteiten. Als je niet met elkaar in gesprek gaat, ontstaat onbegrip.” De oplossing is volgens Peter om elkaar beter te leren kennen. “De week is voor mij geslaagd als er contacten ontstaan die na de week blijven voortduren.”

Lees ook:  Roken op het Hoofdstation? Dat kan deze maand voor het laatst

De week van de student is dit jaar voor het eerst in de Korreweg. Bij voldoende succes kan de week volgend jaar ook overwaaien naar andere wijken in de Stad.

week van de student banner

Het programma

We fietsen met Peter door het programma heen. Tenzij anders aangegeven is de locatie het kloppend hart van de Korrewegwijk, het Floreshuis.

Maandag 9 oktober

  • Optreden Stranger Things Have Happened: “Improvisatie-comedy uit Groningen, vergelijkbaar met het tv-programma De Lama’s. Ik verwacht een bomvolle zaal, want de groep is in Groningen behoorlijk bekend.”
  • Open podium: “Voor wijkbewoners die graag op een podium staan. Iemand kan doen wat hij of zij zelf wil, van standup comedy tot muziek.”

Dinsdag 10 oktober

  • Student en Stadjer Klaverjastoernooi: “Klaverjassen is populair onder studenten, die het spel waarderen omdat het tactisch en gezellig is. Onder ouderen is het spel natuurlijk altijd al heel populair, vandaar dat we de twee koppelen en een gezamenlijk toernooi houden.

Woensdag 11 oktober

  • Studeer en Loungemiddag: “Het Floreshuis is een hele goede plek om te studeren. Beter nog dan de UB als je het mij vraagt, want er zijn loungebanken en er staat een pooltafel. Daarom staat de woensdag in het teken van loungen en leren.”
  • Seminar inbraakpreventie: Een voormalig inbreker gaat de komende tijd door de wijk lopen en maakt foto’s van huizen die niet inbraakproof zijn. Op woensdagavond laat hij zien welke foto’s hij heeft gemaakt. Best een interessante avond, want het kan gebeuren dat je eigen huis in zijn verhaal voorkomt
Lees ook:  Morgen Burendag, in een jaar waarin veel minder mag

Donderdag 12 oktober:

  • Bubbelvoetbal op het Bernoulliplein: “Bij bubbelvoetbal krijgt iedereen een grote bal over zijn lichaam heen. Je benen steken er onderuit, maar voor de rest ben je net een hamster in je kooitje. En zo ga je dus voetballen.”
  • Cultuurwork: “In het Wiebenga Complex gaan studenten van de Hanzehogeschool koken. Het grappige van dit onderdeel is dat het initiatief kwam vanuit de studenten zelf. Ze hoorden dat wij deze week gingen organiseren en boden aan om dit te organiseren.”
  • Pubquiz: “In een bekend café in de Korreweg houden we een pubquiz met wijkgerichte vragen. Op deze manier kijken we wie het meeste weet van de Korrewegwijk.”

Vrijdag 13 oktober

  • Brakke lunch: “In het Floreshuis kun je altijd al lekker lunchen, maar Speciaal voor wie bij de pubquiz was, hebben we een extra uitgebreide brakke lunch met revitaliserende ingrediënten op de lijst gezet.
  • Buurtbuffet: “Voor wie geen zin heeft om te koken, is in het Floreshuis het buurtbuffet. Bewoners koken tegen een schappelijke prijs.”

 

Het Floreshuis in Groningen van buiten

Meer over de week lees je op Facebook.