Peuk weg en dans op de Grote Markt

Geplaatst op:
Peuk weg en dans op de Grote Markt

Stop NU je smartphone in je broekzak en fiets naar het centrum. Daar is Groningen Open Air begonnen, een vierdaags programma vol sport en gezondheid.

Dat is hard nodig. Want wij Groningers houden van een terrasje en gezelligheid en zijn daardoor niet bepaald de gezondste stad van Nederland. Sterker nog: we roken meer dan in andere steden en leven allemaal een paar maanden korter dan de gemiddelde Nederlander. Tijd om in actie te komen.

Building the future of Health

Hoe zorgt een urban-omgeving voor een gezond leven? Dit is het onderwerp van het 4-daagse congres Building The Future Of Health. Architecten, artsen en wetenschappers praten vier dagen lang in het UMCG over een betere wereld, waarbij Mark Rutte aanschuift voor de openingsspeech.

Aan het congres is een gratis buitenprogramma gekoppeld, vol sport en spel. Locaties zijn de Grote Markt, het Martinikerkhof, het Infoversum-gebied en het Pioenpark. Je kunt zwemmen, pingpongen, yoga (“ik doe niet op sport maar ik denk dat ik op yo ga”) en dansen op de Grote Markt.

Open air park

Deze dingen moet je hebben gedaan:

Hoogtepunten uit het volle programma:

  • Picknic in het Martinikerkhof: Het grasveld achter de Martinitoren zit normaal gesproken vol met gezellige hipsters. Die moeten even opschuiven, want dinsdag, woensdag en donderdag is er een gezonde picnic. Kijk even op de website, want je moet je hiervoor opgeven
  • Urban Gym: studenten van WIJS combineren kracht met beweging tijdens de Urban Gym op de Grote Markt
  • Zwemmen op Ciboga: De hele zomer lang kun je zwemmen in het schone water van het (gisteren geopende) stadsstrand. Plons!
  • Kinderfun: Neem je kroost woensdag  mee naar de Klaprooslaan, want tussen 15 en 17 zijn er buitenspellen in een grote spelcontainer
  • Salsa op de Grote Markt. Wist je dat Groningen een echte salsa-stad is? In de vorige eeuw maakten Cubaanse immigranten de dans populair in het uitgaansleven en nog steeds zijn er relatief veel salsa-scholen. Leef je daarom zaterdagavond uit op de Grote Markt tijdens een massale salsa. Het maakt niet uit hoe los je in de heupen bent: meedoen is het belangrijkste.

Urban Safari

Geen idee waar je moet beginnen? Bekijk dan het programma via de app voor Android of iOS. Toffe bonus: op bepaalde punten in de stad geeft je telefoon je een melding dat er een bijzonder historisch, gezond of architectonisch verhaal is. Opeens zie je de stad door hele andere ogen, want je smartphone maakt van een stadswandeling een ontdekkingsreis.

Groningen Open Air duurt tot en met zaterdag. Morgen nemen wij ook een kijkje, dus check rond het weekend de video op Click’t.