‘De Kiezel’ is de meest winterse introductieweek van Nederland

Geplaatst op:
‘De Kiezel’ is de meest winterse introductieweek van Nederland

Tijdens de Kiezeldagen kunnen eerstejaars deze week kennismaken met vijf studentenverenigingen. Een KEI-week dus, maar dan in de winter.

Een introductieweek in februari is volgens ons uniek in Nederland. De timing betekent bij voorbaat een groot contrast met de kortebroekenparade van de KEI-week, maar door de kleinschaligheid minstens net zo leuk.

Eerst kijken hoe het studiejaar loopt

De timing – midden in de winter – is bewust gekozen, vertelt Maaike van der Veen van Unitas, één van de vijf deelnemende verenigingen. “Veel eerstejaarsstudenten doen mee met de KEI-week, maar willen eerst kijken hoe hun studiejaar verloopt voordat ze lid worden van een studentenvereniging.”

Wel zo verstandig. Anno 2018 bestaan er geen eeuwige studenten meer en betekent een inschrijving bij de uni of de Hanze dat je keihard aan de bak moet. Door bezuinigingen op de studiefinanciering is lang studeren voor niemand nog te betalen. En met het BSA (het bindende negatieve studieadvies van onderwijsinstellingen) is gedwongen worden om te stoppen met de studie een risico wat weinig studenten voor lief nemen.

We merken dat veel eerstejaars aan het begin van het collegejaar eerst willen kijken hoe het met de studie gaat”, constateert Maaike. “Maar als ze dan na een half jaar constateren dat ze hun punten allemaal halen, wordt een studentenvereniging toch aantrekkelijk.”

Ook Anouk de Leeuw van de deelnemende studentenvereniging Ad Tempus Vitae merkt dat studenten tegenwoordig afwachtend zijn. “Het nieuwe leenstelsel heeft een grote impact. In augustus weten sommige studenten nog niet eens of ze op kamers gaan.” In februari is de boel vaak meer uitgekristalliseerd. “Het begin van het tweede semester is een relatief rustige periode“, aldus Anouk.

Wat gaan we doen? Een heleboel!

Vijf kleinere studentenverenigingen tekenen voor de organisatie: ATV, Bernlef, Cleopatra, GSV en Unitas. Een opvallend detail is dat grotere clubs – zoals die uit de Brugstraat, de Grote Markt en de Peperstraat – ontbreken.

Het ontbreken van de grote clubs geeft de week een heel eigen karakter, vertelt Sander Postma van Bernlef. “Als je eerstejaars bent dan komt er tijdens de KEI-week heel veel op je af. Er is veel te zien, maar je hebt geen tijd om álles te bekijken.”

Studenten krijgen in februari een herkansing. Sander: “Dat is een mooi moment om verenigingen, die toch een beetje in de schaduw staan, toch te promoten. Want alle vijf clubs hebben een hele eigen identiteit”.

Om de eigen identiteit te laten zien, gooien de vijf verenigingen de deuren van hun sociëteiten open.

Naast een avond met een kroegentocht heeft elke club zijn eigen programma. Zo hebben ATV en GSV een Bijbelavond en wordt de tien kilometer schaatsen op tv gekeken.  Bij Bernlef kunnen studenten terecht voor een typisch Fries borrelsfeertje inclusief liveband; en bij Unitas staat er een open borrel met een proeverij op het programma.

 

De studentenverengingen verschillen, maar toch ook niet zo veel

Door de handen ineen te slaan, hebben de studenten van de vijf clubs elkaar goed leren kennen. En merkten ze dat er meer onderlinge overeenkomsten zijn, dan verschillen. “We zijn vijf hele verschillende verenigingen”, vertelt Sander van Bernlef. “Toch zijn ook veel dingen hetzelfde. Ik kan als penningmeester urenlang zeuren met een andere penningmeester, over precies dezelfde dingen. Zaken die niet lukken, mensen die te laat betalen. Dan blijken de verschillen opeens heel klein.

En dat verbroedert, vindt ook Maaike van Unitas. “Het was heel bijzonder om een keer een kroegenavond mee te pakken bij een andere club”, herinnert vertelt ze. “GSV nam ons mee naar een kerkdienst, om een voorbeeld te noemen. Ik ben zelf niet gelovig, dus vond dat interessant om mee te maken.”

Elke club heeft zo zijn eigen gebruiken, constateert ook Anouk van ATV. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat het barklunen zo vaak bij Bernlef werd gedaan. Iedereen heeft zijn eigen gebruiken en mores.” Een leerzame ervaring, vat Maaike van Unitas samen. “Je hebt allemaal met elkaar gemeen dat je meer uit je studententijd wil halen dan alleen studeren. De gezelligheid is daar een belangrijkl onderdeel van.”

Meer over de Kiezeldagen lees je op kiezeldagen.nl.