Is er eigenlijk nog wel wat te doen op Groningens Ontzet?

Geplaatst op:
Is er eigenlijk nog wel wat te doen op Groningens Ontzet?

Vrijdag is het 28 augustus. Maar valt er eigenlijk nog wel wat te beleven?

Want laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk is dit de meest saaie viering sinds het begin van de herdenking van de bevrijding van Groningen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Geen kermis, geen groot vuurwerk. Dat zat er ook al wel een half jaar aan te komen natuurlijk, maar wat is er nog wél te doen?

Een rondje langs de velden.

 

Activiteit #1: Livestream van het traditionele NNO-concert

Het traditionele concert van het Noord Nederlands Orkest vindt plaats in De Oosterpoort met een beperkt aantal toeschouwers. Het concert is daardoor al lang en breed uitverkocht, maar wordt wel van begin tot eind live gestreamd op OOG, Podium.TV en Dagblad van het Noorden.

 

Activiteit #2: Bommen Berend Festival in het Forum

the vices tijdens grunnensonic in de warhol

Een ‘festival’ is misschien een wat groot woord, maar er is in ieder geval live muziek. In het Forum Groningen beklimmen verschillende local heroes (The Vice, Delore, Bies Jonathan Rhodes, Hannah Mae en Judy Blank) de bühne. Om binnen te komen kun je reserveren via de website van de organisatie.

 

Activiteit #3: Bommen Berend-expo in het Scheepvaartmuseum

Wie was BB ook alweer en hoe zag Groningen er in die tijd uit? Voor een antwoord op die vragen kun je terecht in he Noordelijk Scheepvaartmuseum, want daar is een min-expositie ingericht. Tussen 10 en 17 uur kom je gratis binnen en kunnen je dat van harte aanraden: het Scheepvaartmuseum is van binnen namelijk net zo indrukwekkend als van buiten.

 

Activiteit #4: Een maquette van de oorlog in Groningen in de Martinikerk

Dik 22 jaar geleden werd een maquette gemaakt van de belegering van Groningen. Op groot formaat: drie bij drie meter. Deze ging verloren, werd teruggevonden en is grondig gerestaureerd. Vrijdag wordt de maquette getoond in de Martinikerk (vrij entree) waar je kleine kleine poppetjes op het grote veld de historische veldslag ziet uitbeelden. Een beetje zoals in Warhammer, maar dan met onze voorouders.

 

Activiteit #5: Terras met livemuziek bij De Schakel

Het evenement wat nog het meeste lijkt op een traditionele viering van Den Achtentwintigsten, vindt plaats bij De Schakel aan de Rijksweg in Oosterhoogebrug. Hier komt een terras, springkussen en livemuziek.