Vet! Het Groningen van voor de oorlog in 3D bekijken

Geplaatst op:
Vet! Het Groningen van voor de oorlog in 3D bekijken

De geschiedenis komt tot leven in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Wij houden wel van een museumbezoekje. Zeker als het om Groningen gaat; en al helemáál als de rijke geschiedenis van deze fijne stad de hoofdrol speelt.

En dat hebben ze bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum heel goed aangevoeld: daar start op 23 juni de tentoonstelling ‘Groningen in 3D’, waarbij je eeuwenoude prenten door een maf brilletje bekijkt.

 

3D mienjong

De hoofdrol van de tentoonstelling wordt gespeeld door het werk van  fotografen die hun werk schoten aan het eind van de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw.

De tentoonstelling heeft een twist: niet alleen zijn er tal van bijzondere foto’s te zien, het gaat om afdrukken in stereoscopisch 3D. En dus springen de Stadjers en studenten letterlijk uit het papier; mits je natuurlijk het bijgeleverde brilletje op je neus hebt.

LEt wel, er zijn geen prenten te zien, wel anaglyphen. Het museum legt uit. “Bij anaglyph worden twee aparte beelden over elkaar getoond, een rood beeld voor het linkeroog en een cyaan beeld voor het rechter, hierdoor zie je diepte.”

  • Van 23 juni t/m 21 oktober 2018
  • Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat in Groningen.

De stereofoto’s komen uit de collectie van de Groninger Archieven. Bij de tentoonstelling hoort een gelijknamige boek, dat vanaf 23 juni te koop is.

 

Meer informatie vind je op groningenin3d.nl.