‘Game of Thrones leert ons waardevolle levenslessen’

Geplaatst op:
‘Game of Thrones leert ons waardevolle levenslessen’

Volgens de SKLO (een studentenorganisatie die zich bezighoudt met levensbeschouwing) is Game of Thrones veel meer dan een spannende serie. “In de verhalen zitten een heleboel levenslessen verweven.” En daarom organiseert SKLO woensdag een heuse Game of Thrones-avond in de Nieuwe Kerk.

 

Eirik de Visser is algemeen bestuurslid van de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties en geeft ons tekst en uitleg.

 

Eirik, wat heb jij met Game of Thrones?

“Ik heb alle afleveringen gezien en alle boeken gelezen, dus je kunt wel zeggen dat ik een fan ben. Een nerd. In het dagelijks leven ben ik historicus en daarom spreekt de middeleeuwse setting mij heel erg aan. Maar wat ik vooral bijzonder vind, is de manier waarop hedendaagse politieke spanningen in de verhalen zijn verwerkt.”

Hedendaagse politiek?

“GoT geeft goed weer hoe we om gaan met politiek: divers. Jaime Lannister is bijvoorbeeld sceptisch over alles wat politiek is. Bijna nihilistisch. Andere karakters zoals Littlefinger en Varys omarmen juist de politiek. Die verschillende opvattingen over hoe de politiek zou moeten werken, zie je ook bij veel jongeren terug.”

Waarom is GoT relevant voor een levensbeschouwelijke studentenorganisatie?

“Omdat er veel levensbeschouwelijke thema’s inzitten. Neem het thema verlies, wat een centrale rol speelt in de levensloop van Jaime. Hij verliest zijn vader, zijn kinderen, zijn broer en de liefde van Cersei. Zelfs de hand waarmee hij zijn zwaard vasthoudt, raakt hij kwijt. De serie brengt heel goed in beeld hoe hij omgaat met zijn rouwverwerking.”

Kunnen we in het echte leven dan wat van de serie leren?

“Jazeker. Je ziet nu al dat studenten levenslessen uit de serie halen. Een slogan die veel jongeren aanhalen is ‘when you play the game of thrones, you win or you die’. Je moet vechten om te overleven. Tegelijkertijd moeten studenten dealen met sociale afwijzingen. Die ene baan die je niet krijgt, die date die niet doorgaat. Zo’n afwijzing kan als een doodsteek voelen, maar je moet ermee leren omgaan om door te gaan.”

Wat gaat er op 17 april gebeuren in de Nieuwe Kerk?

“We hebben twee sprekers. De eerste spreker vertelt over de relatie van George R. R. Martin met de middeleeuwen. Is het beeld wat hij schetst getrouw? Of is het juist een weerspiegeling van de wereld van nu? De tweede spreker vertelt over hoe de karakters in het politieke spel staan en hoe dat werkt.”

Wat heb je aan het einde van de avond geleerd?

“We hopen dat het publiek inzicht krijgt in wat er gebeurt in de wereld waarin GoT afspeelt. Zo ontdekken ze waarom GoT een fenomeen is wat ons zo grijpt.”

Laatste vraag: wie zit er volgens jou over twee maanden op de troon?

“Ik denk dat de belangrijkste vraag is of er dan nog wel een ijzeren troon is. Daenerys Targaryen heeft het over ‘breaking the wheel’. De geschiedenis van GoT bestaat uit huizen die elkaar willen verpletteren. Dany kan volgens mij degene zijn die de vicieuze cirkel doorbreekt en wellicht de stap maakt naar een heel ander systeem.”

De gratis toegankelijke GoT-avond begint om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk (vlakbij het Noorderplantsoen). De organisatie waarschuwt voor spoilers, dus zorg vooral dat je de nieuwste aflevering hebt gezien. 

Bron afbeelding bovenaan: HBO.