Het bijtende cynisme van Erwin de Vries

Geplaatst op:
Het bijtende cynisme van Erwin de Vries

Vrijdag treedt Erwin de Vries op in Selwerd. Entree is gratis.

Welke zanger verwoordt het gevoel van Groninger zijn het beste? Vraag het op straat en de kans is tien-tegen-één dat je de naam Ede Staal vaak hoort langskomen. Begrijpelijk en terecht, maar in de afgelopen jaren is zanger Erwin de Vries óók heel goed bezig geweest om aan de weg te timmeren.

Wat maakt Erwin de Vries nou één van de meestgedraaide regionale artiesten op Radio Noord? Is het het bijtende cynisme in zijn teksten, of is het de bijna poëtische manier waarop hij Groninger dialect hanteert? Wie zal het zeggen.

Misschien is de tegenstelling wel wat Erwin de Vries zijn charme geeft. Beschrijvende teksten waaruit een heleboel liefde voor het noorden blijkt, en toch onderwerpen die meer te maken hebben met de zelfkant van het leven dan met het grote geluk wat maar een enkeling weet te vinden. Je kan het Erwin de Vries bijvoorbeeld wel toevertrouwen om een liefdesliedje (“Grunneger Wicht”) te schrijven, waarin hij zijn beoogde poedie even hard neerhaalt als ophemelt.

Intiem optreden

De Vries is geen onbekende in het livecircuit in en om de stad. Hij stond in het verleden o.a. op het Bevrijdingsfestival en gaf grote optredens in Martiniplaza. Dit najaar, of om precies te zijn aanstaande vrijdag, komt hij voor een intiem optreden naar buurtcentrum Sonde 2000 in Selwerd.

Wat kunnen we verwachten? Erwin de Vries vertelt: “Ik speel solo en doe twee keer 30 minuten een klein programma. Daarin doe ik een verzameling liedjes van de afgelopen zeven albums en van mijn nieuwe cd.” Waaraan Erwin trots toevoegt dat zijn nieuwe album op 26 november verkrijgbaar is.

Het optreden van Erwin de Vries staat gepland op 4 november in Sonde 2000 (aan de Eikenlaan in Groningen). Entree is gratis en aanvang is rond 20 uur.

Credit foto bovenaanRonald Pras.