Bommen Berend: nieuw jasje voor ‘oubollig’ volksfeest

Geplaatst op:
Bommen Berend: nieuw jasje voor ‘oubollig’ volksfeest

Oubollig en een tikkeltje ouderwets. Dat is het imago van Bommen Berend, het feest waarmee de Groningers de bevrijding van de stad van de Duitsers herdenken. In 2016 wordt het feest in een nieuw jasje gehesen.

Bommen Berend heeft een lange traditie in Groningen. Stadjers op leeftijd weten nog heel goed hoe het feest ooit net zo groot was als Koninginsdag of 5 mei. Helaas heeft de tijd het feest niet goed gedaan. De livemuziek werd eind jaren negentig verplaatst naar het Stadspark, net als het traditionele vuurwerk. Bommen Berend zwakte af van een volksfeest naar een onderonsje.

 28aug

 

Een nieuwe opzet

Een traditie is leuk, maar je moet hem wel in stand houden. De Vereeniging voor Volksvermaken en de Gemeente Groningen kwamen er samen achter dat het tijd was om dit vergeten volksfeest nieuw leven in te blazen. Gewoon op de Grote Markt. Met het accent op 27 augustus, omdat de 28e op een zondag valt.

Wat staat ons te wachten? Een heleboel.

  • Om te beginnen is er vrijdagavond live-muziek op de Grote Markt. We hebben nog niks gehoord van welke bands er komen, maar hopen op een mooie pot rock’n’roll en dansbare beats.
  • En als er geen muziek is op de Grote Markt, dan is er de traditionele paardenkeuring. Oké, dus dit deel blijft een tikkeltje oubollig. Geeft niet, het zogenaamde Peerdenspul hóórt bij Bommen Berend
  • Vuurwerk op zaterdag 27 augustus in de Zuiderhaven
  • Op zondag een grachtenfeest in het centrum en luchtballonnen in het Stadspark.

 

Maar wat vieren we dan?

Gronings Ontzet, 28 augustus of Bommen Berend: het zijn allemaal namen voor hetzelfde volksfeest, gehouden aan het einde van de zomer. Die dag vieren we hoe volksheld Carl von Rabenhaupt eigenhandig de bisschop Von Galen terugschoot naar Münster.

Zijn wapen was het kanon genaamd ‘de Grote Griet’, waarvan je de kanonskogel nog ziet als je even naar links kijkt wanneer je het gelijknamige café binnenloopt. De kanonsschoten waren volgens de overlevering tot ver in de Ommelanden te horen en inspireerden het traditionele vuurwerk.

Groningen_(2769885805)

Oftewel, een vol programma. Bij Click’t houden we wel van een feestje, dus we zien elkaar daar!