Voedselbank: “Meer cliënten door gestegen energierekening”

Geplaatst op:
Voedselbank: “Meer cliënten door gestegen energierekening”

Het aantal cliënten van de Voedselbank groeit en blijft groeien. Vooral de hogere energierekening, en zorgverzekeringspremie, zorgen voor extra aanwas van cliënten.

Naar verwachting lopen aan het einde van dit jaar negenhonderd gezinnen bij de Voedselbank. Dat vertelt Ulfert Molenhuis, bestuurder van de Voedselbank. “Vijf jaar geleden hadden we driehonderd huishoudens als cliënt. Inmiddels zijn dit er 830. Wij verwachten dat we aan het einde van het jaar groeien naar negenhonderd.”

Stijgende maandlasten zijn de belangrijkste oorzaken van de stijging, aldus de bestuurder. Vooral de stijging van de ziektekostenverzekering en het hogere voorschot op de energierekening hakken er bij veel cliënten in.

Volgens de Voedselbank komt de stijging het hardste aan bij de groep die het minste heeft te besteden. Vaak staan deze gezinnen namelijk onder bewind, waarbij een curator de vaste lasten betaalt en daarna leefgeld uitbetaalt. “Een stijging van dertig euro per maand aan energie zorgt dat er minder leefgeld overblijft om de boodschappen van te doen.”

Vooral in de wijken in het noordoosten van de stad – De Hoogte, Lewenborg, de Oosterparkwijk en Beijum – ligt het aantal cliënten bovengemiddeld hoog.

Het zijn aantallen waar zelfs de bestuurder van schrikt. “Het groeit hard. Je kunt je wel voorstellen dat wij daar niet blij mee zijn.” De toename is nu al te merken. “Eerder dit jaar hadden we een record: tien nieuwe cliënten op één dag.

 

Praten over oplossingen met de politiek

Onder de cliënten zitten veel gezinnen met kinderen. Vooral dit gegeven maakt de armoedeproblematiek extra schokkend.

Voor veel Groningers is het normaal om elke dag warm eten op tafel te hebben“, horen we. “Twintig procent van de Groninger kinderen groeit op in armoede. Voor hun is er soms maar drie keer in de week warm eten in huis.”

Op dit ogenblik heeft de boodschappenverstrekker genoeg voorraad voor de hele clientèle. Maar dan moet het aantal niet sterker oplopen dan verwacht.

De Voedselbank Groningen wil daarom in de komende jaren hard werken aan oplossingen. Men heeft een stappenplan klaarliggen en spreekt deze week met Tweede Kamerlid René Peters over landelijke oplossing voor de lokale armoedeproblematiek.

Zo willen we een duurzame oplossing bereiken, samen met de gemeente en de landelijke politiek“, besluit Ulfert.