‘Juist kleine uitgaven zorgen voor de meeste geldstress’

Geplaatst op:
‘Juist kleine uitgaven zorgen voor de meeste geldstress’

Niet de grote luxe-uitgaven, maar de kleine impulsaankopen zorgen bij veel Groningers voor de grootste geldproblemen. Dat concludeert Monica ten Hoove, financieel coach uit Lewenborg, uit de cursussen die ze regelmatig geeft aan Stadjers.

Elke dag een blikje cola in de kantine, of even iets leuks kopen bij de Action als het geld weer is gestort: verleidelijk, gemakkelijk en gevaarlijk.

Want juist deze uitgaven zorgen aan het einde van de maand voor de grootste geldzorgen, vertelt de financieel coach.

Dat komt we allemaal zijn opgegroeid met het idee dat geld een schaars goed is.

Volgens Monica moet je geld eigenlijk nooit als een schaars iets gaan zien. “Zodra je op die manier begint te denken, ga je het geld uitgeven zodra het binnenkomt.”

 

Twee weken niks uitgegeven, dus je gaat spenden

Een simpele denkfout zorgt dus dat mensen hun geld gaan uitgeven in golfbewegingen. “Je hebt de laatste week van de maand niks uitgegeven, dus ben je blij dat het geld er weer is. En dus geef je het gemakkelijk uit aan kleine dingen. Want dat voelt goedkoop.

Lees ook:  Yes.... WinterWelVaart gaat doorrrrrrrr

Maar twee weken later heb je weer een tekort. “En heb je stress van een situatie die je zelf veroorzaakt.”

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, heeft financiële stress lang niet altijd te maken met de hoogte van het inkomen, horen we.

Ik ken mensen met een bijstandsuitkering die elke maand geld op zij kunnen zetten. Tegelijk zie ik mensen met een bovenmodaal inkomen die niet rondkomen.”

 

Een tientje in de kringloopwinkel

Volgens de geldcoach is rondkomen iets wat je kunt leren. “We hebben een sociaal stelsel om trots op te zijn. Een uitkering is niet veel, maar je kunt er in principe van rondkomen.”

Tijdens haar trainingen leert de geldcoach haar deelnemers om bewuster geld uit te geven. “Een tientje uitgeven in de kringloopwinkel lijkt slim en goedkoop.” Maar schijn bedriegt. “Doe je dat elke week, dan is dit per jaar een behoorlijk hoog bedrag.”

Lees ook:  Evenementen in Groningen (die nog niet zijn afgelast vanwege corona)

Het maken van een begroting is voor haar cursisten vaak een grote openbaring, vertelt ze. “Vaak ontdekken ze dat er eigenlijk helemaal geen tekort is, maar dat het geld onbewust verdwijnt.”

Bewust geld uitgeven is dus de beste oplossing. “Want iedereen heeft zo zijn eigen financiële bermuda-driehoek. Mensen zijn vaak verrast als ze ontdekken dat ze genoeg geld hebben maar een te groot deel onbewust uitgeven.”

Meer over de gratis geldtrainingen lees je op cijfersencenten.nl. Half mei begint de volgende groep en er zijn nog plekken beschikbaar.