Ben jij rijker dan de buren? Je checkt het hier.

Geplaatst op:
Ben jij rijker dan de buren? Je checkt het hier.

Heb jij meer of minder geld dan je buren? Het CBS deed onderzoek en concludeert dat Groningers gemiddeld bijna zesduizend euro opzij hebben gezet.

Dat blijkt uit cijfers die vandaag door het CBS zijn onthuld. In Groningen hebben we een vermogen van circa € 5600, per huishouden, gemeten in 2018.

Daarmee bungelt Groningen fors onder het landelijke gemiddelde van tegen de veertigduizend euro. Groningen is weliswaar niet de hekkensluiter van het rijtje – dat is Rotterdam met gemiddeld € 4.300 – maar gaat wel mee in het algehele beeld wat het CBS schetst: dat mensen in de grote steden minder opbouwen.

‘Sommige groepen hebben doorgaans weinig vermogen’

Het CBS verklaart dit vanuit de samenstelling van de bevolking. “In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen“, aldus het CBS.

Het CBS legt bovendien uit dat vermogen niet alleen bestaat uit geld op de bank, maar ook het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheekschuld.

Lichtpuntje: het gemiddelde vermogen in Groningen is gestegen: op 1 januari 2017 was dit € 3100.