De Toen en Nu megacompilatie (want de rubriek stopt)

Geplaatst op:

Stadclickt-lezers van het eerste kennen hem: de rubriek Toen en Nu. De rubriek stopt, dus monteerden we alle afleveringen tot één lange compilatie.

In de rubriek Toen en Nu vergelijken (of vergeleken) we het heden met het verleden. Maar de rubriek houdt op.

Want laten we eerlijk zijn: na de stad van links naar rechts te hebben gefilmd, hebben we een prima dwarsdoorsnede gemaakt van hoe Villa Cruoninga in de afgelopen honderd jaar is veranderd. En alhoewel de geschiedenis van Groningen altijd een onderdeel zal zijn van deze website, gaan we de komende tijd vaker naar het heden kijken dan naar verleden.

Voor wie de rubriek mist: niet getreurd. RTV Noord is onlangs een vergelijkbare rubriek gestart, waar ook beelden van vroeger en nu worden vergeleken. Check het.

 

Wat we hebben geleerd

Bij het maken van de rubriek hebben we heel wat uurtjes doorgebracht in de archieven om research te plegen.

Want laten we eerlijk zijn: niet elk archiefbeeld was even makkelijk te raden. Bij de Olle Grieze kom je er nog wel uit, maar het uitzoeken op welk adres honderd jaar geleden P. de Gruyter zat, zulk soort vragen vergden wel het nodige speurwerk (het antwoord is trouwens de schoenenwinkel op de hoek van de Steentilstraat).

Wat we hebben geleerd:

Mooie momenten. Voor een totaaloverzicht kun je even terugscrollen doen, naar de video bovenaan.

Tot slot even een paar bedankjes:

  • Aan de band FM, voor toestemming voor gebruik van het liedje. De meest gestelde vraag aan de redactie was namelijk van wie dat aanstekelijke deuntje was. Het antwoord is FM oftewel The Full Minties. Hierrrr te luisteren op Youtube en als mini-cd (getiteld: Super OK) te krijgen bij de betere tweedehandswinkel.
  • Aan de Oude Doos voor de fijne samenwerking. Check ook vooral haar Facebook voor meer archieffoto’s van Grunnen
  • Aan de anonieme helden die honderd jaar geleden de beelden schoten. Onze cameraman is namelijk regelmatig in de binnenstad  aangetroffen met kippenvel, omdat hij besefte op exact dezelfde plek te staan als jullie ooit deden.