Het Tingtangstraatje lag naast de gracht op de Vismarkt

Geplaatst op:
Het Tingtangstraatje lag naast de gracht op de Vismarkt

In ‘straatnaamverhaal’ onderzoeken we waar bekende straatnamen vandaan komen. Hoe komen ze toch aan de naam van het Tingtangstraatje?

Het Tingtangstraatje. Zijstraat van het Koude Gat, het verbindingsweggetje tussen de Herestraat en de Vismarkt. Een plek waar je normaal gesproken eigenlijk nooit komt, behalve misschien om je fiets te stallen.

En toch is de straat bijzonder. Al was het alleen al maar vanwege de naam: Tingtangstraatje. Het heeft iets liefs. Kinderlijks bijna. Maar waar komt de naam vandaan?

We namen een duik in de archieven.

Vissers, welkom!

Veel straten in de binnenstad kregen in die tijd een hele praktische naam. Vaak afgeleid van iets wat je er kon kopen (Vismarkt), zien (een hele brede markt) of bezoeken (’t Klooster). En eigenlijk is dat ook zo met het Tingtangstraatje.

Eén van de meest gangbare verklaringen is namelijk dat de naam afkomstig is van een bel die in de dertiende eeuw aan een herberg vlakbij deze plek hing. De bel werd geluid bij het aankomen en afvaren van vissersboten, waardoor het kenmerkende geluid aanleiding gaf voor een straatnaam.

Maar wacht eens even… Vissersboten in de binnenstad? Dat klinkt wat raar, maar volgens de overlevering waren ze er écht. Sterker nog: bij het afgraven van de fundamenten van de Korenbeurs in 1825 zijn sporen gevonden die wijzen op een stadsgracht op de plek waar jij nu je boodschappen doet. Die gracht liep dwars over de Vismarkt en eindigde bij herberg De Clocke, waar nu een rij met bankjes staat.

 

De andere uitleg

vismarkt groningen

Maar bovenstaande uitleg, gegeven door J.A. Feith in de Groninger Volksalmanak van 1891, is niet de enige verklaring. De Stadjer straatnaamhobbyist Kuipers gaf in de jaren tachtig in het Nieuwsblad van het Noorden namelijk een hele andere uitleg.

Ting zou in zijn uitleg zijn afgeleid van het Duitse Ding: een Germaanse volksvergadering waar in lang vervlogen tijden de burgers bij elkaar kwamen om recht te spreken.

Maar de tweede lettergreep dan, de Tang? Ook hiervoor heeft Kuipers een verklaring. Want die stamvergaderingen, die werden het liefste gehouden op de hoogste plek van het gebied. Liefst een uitloper of een landtong, genaamd ‘tang’. En aangezien de Hondsrug zo’n beetje begint bij het Tingtangstraatje, zou deze verklaring óók best kunnen. Het Tingtangstraatje ligt namelijk 4,5 meter hoger dan het Zuiderdiep.

 

Maar toch weer een klok

Op dergelijke hooggelegen plekken werden vroeger vaak kapellen gebouwd, zo lezen we in de historische interpretaties van Kuipers. Klokken werden vaak ter plekke ingegoten, waardoor Kuipers vermoedde dat er ooit een klok op deze plek heeft gehangen.

En is dus ook in deze uitleg de straatnaam nauw verwant aan het luiden van een historische klok.

tingtangstraatje.jpg