De Poelestraat was vroeger erg vies (schijnt het)

Geplaatst op:
De Poelestraat was vroeger erg vies (schijnt het)

In ‘straatnaamverhaal’ gaan we op zoek naar de verhalen achter bekende straatnamen. Deze keer: de oorsprong van de Poelestraat.

Poelestraat. Prachtige uitgaansstraat in hartje centrum. Op zaterdag overdag een gezellige straat waar je prima doorheen kan wandelen, zaterdagnacht een straat waar je over de koppen kunt lopen. De place to be voor iedereen in Groningen die jong is, of zich jong voelt.

En ook hier weer een straatnaam met een historie. Maar waar zijn dan die poelen?

We namen de proef op de som tijdens een regenachtige stapavond en hebben net zo lang op een overdekt terras gezeten totdat er een modderpoel zou ontstaan. Maar helaas. Niks. Nada. Waar komen dan die poelen in de straatnaam vandaan?

poelestraat groningen

 

Een hele vieze straat

Tegenwoordig wordt de Poelestraat na een stapavond grondig schoongeveegd door de MilieuStewards van de gemeente, waardoor de straat er op zondagochtend weer fris en fruitig bijligt.

Een heel verschil met vroeger, toen de straatnaam onderdeel was van een toen bekend Gronings gezegde.

“Het zal geschieden wanneer het aan het Akerkhof niet waait en in de Poelestraat niet vuil is”, zeiden onze voorouders, met een betekenis die vergelijkbaar is met iets wat plaatsvindt als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Conclusue: eeuwen geleden was de straat in de volksmond onlosmakelijk verbonden met viezigheid en troep.

Poelepoort in 1756

En de oorsprong dan?

Een korte blik op de wikipedia-pagina van de Poelestraat leert ons dat de ‘pol’ in de straatnaam een hoger gelegen gebied is, ook wel een wierde genoemd. Maar als dit de verklaring zou zijn, dan was dit artikel wel heel kort geweest. En dus graven we nog even verder. Want dat Wikipedia is wel leuk, maar wat is de bron?

We duiken verder in de geschiedenisboeken. In het oudste bekende stuk over de Poelestraat, wordt naar de straat verwezen naar de Polstraat.

Schrijver Feith legt in de Groninger Volksalmanak de betekenis uit. “Een pol of een poel is een water, soms een gracht. Zo vindt men bij Grijpskerk een vaart, de Poel geheten, waarbij een weg, de Poelweg.”

En zo ging het in Groningen waarschijnlijk ook. Op oude plattegronden van Groningen ziet men een vaart die de Poel werd genoemd. Een klein watertje, de verbinding tussen het Damster- en het Zuiderdiep. Net buiten de voormalige stadspoort, ter hoogte van de toenmalige Poelweg (nu: Oudeweg).

Stadshistoricus Feith vatte het in de negentiende eeuw luchtig op. “Kan dit water ook oudtijds de Pol of Poel genoemd zijn geweest en aldus den naam hebben gegeven aan den weg, de poort en de straat, welke derwaarts leiden. Zoo ja, dan is de goede naam van de Poelestraat gered, de poel ligt dan niet in, maar buiten de straat.”