De Peperstraat was vroeger de paardenstraat

Geplaatst op:
De Peperstraat was vroeger de paardenstraat

In ‘straatnaamverhaal’ gaan we op zoek naar de verhalen achter bekende straatnamen. Deze keer: de oorsprong van de Peperstraat.

Peperstraat. Beroemde uitgaansplek in het hartje centrum van Groningen. Waar overdag niks is te beleven, maar waar je op een zaterdagnacht over de koppen kunt lopen.

Waar je terechtkan voor een natje, een droogje, shoarma of een pizza. Groningen op zijn best, zelfs als je je er de volgende dag nog maar de helft van kan herinneren.

Maar de naam dan? Peperstraat. Vernoemd naar de specerij die je in de hier aanwezige eettenten gebruikt om je warme dönerbol mee op smaak te brengen?

Die verklaring lijkt ons schier. Immers: de smaakvoorkeur van menig nachtbraker in deze straat neigt naar pittig. Dan had de naam Knoflookstraat of Sambalsteeg meer voor de hand gelegen.

En dus gaan we op zoek.

Lees ook:  Geen kerstmarkten in Groningen in 2020

 

Goed op stoom

Het grappige is dat de Peperstraat nog niet eens zo erg lang een straat waar bars met dj’s de voornaamste trekpleister vormen. Sinds de jaren zeventig kwam de boel er pas goed op stoom.

Koplopers van de horeca-invasie waren de Spieghel en het Pakhuis. Berucht (en nog steeds een begrip onder sommige Stadjers) was café Josje, in het pand waar je nu de Copas hebt. Een berucht café waar men al vroeg opende en een plek aan de bar verschafte aan (letterlijk) innemende persoonlijkheden zoals Herman Brood.

Sinds die tijd is de Peperstraat het hoofdkwartier van vele uitbaters. Het is een bedrijvigheid die de straat al eeuwen kenmerkt, al vanaf de oudste bekende vermelding uit 1386.

 

Paardenstraat

De handelshistorie van deze plek gaat namelijk eeuwen terug, lezen we in de kroniek van schrijver Abel Eppens.

Van oorsprong stond niet de handel in eten en drinken centraal, maar was deze straat de thuishaven voor de paardenhandelaren in Groningen. “Peperstraet dat is de perdenstrate, wonen vele roskammers“, aldus Eppens in zijn kroniek uit de 16e eeuw.

De Goninger geschiedschrijver Johan Feith bracht in 1891 de paardenhandel in verband met de naam.

Het is nu ook mogelijk dat de vroegere paardenhandelaren, voor voor wie bij hun reizen en trekken een ruilmiddel van kleinen omvang zeer gewenscht was, elkander soms betaalden met peper.”

 

Peperduur

peperstraat

Want peper, zo hebben wij ooit op school geleerd, was in de tijden van voor de handel in Indië een populair ruilmiddel. Het was handzaam, bedierf niet en was zo zeldzaam dat het – sorry – peperduur was.

De naam Peperstraat was volgens Feith een spotnaam, een manier van de minder bedeelde Stadjers om de draak te steken met de welgestelde handelsmannen. Handelsmannen die hun pacht aan de kerk steevast in peper afrekenden, zo lezen we.

Uiteindelijk zou de spotnaam uit de volksmond dus de officiële naam worden: “Het is meer gebeurd, dat wat aanvankelijk een scheld- of spotnaam was, in den loop der tijden tot een woord zonder eenige booze beteekenis is overgegaan.”

Lees ook:  'Het gras van het Noorderplantsoen' in de Top 2000... laten we het doen!