De Carolieweg was vroeger de straat van kerels (maar dames mochten er ook best komen)

Geplaatst op:
De Carolieweg was vroeger de straat van kerels (maar dames mochten er ook best komen)

In ‘straatnaamverhaal’ gaan we op zoek naar de verhalen achter bekende straatnamen. Deze keer: de oorsprong van de Carolieweg.

De Carolieweg. Kleine zijweg van de Herestraat. Dankzij de vele fietsenrekken een uitstekende plek voor als je je fiets wil stallen voor een snelle boodschap in de grootste winkelstraat van Groningen.

In het straatje vind je niet veel grote ketens (afgezien van de zij-ingang van de Hema) en ergens is dat ook wel de charme van de Carolieweg. Er zit een cafetaria, wat kleine winkeltjes en een beetje horeca. Voor het grootste deel zelfstandige ondernemers, Grunnegers die het proberen te rooien. Dat zo’n straatje nog niet is overgenomen door grote winkelketens, dat is toch wel bijzonder te noemen.

 

Wie was Carolie en waarom kreeg ze haar eigen straat?

carolieweg groningen

De naam springt een beetje uit de bocht, als je kijkt naar de omringende straten. De Herestraat spreekt wel redelijk tot de verbeelding; de Gelkingestraat zal wel zijn vernoemd naar een familie en de Oosterstraat zal wel zo heten omdat hij in het oosten ligt.

Maar deze straat valt op. Carolieweg. Waarschijnlijk vernoemd naar één of andere jongedame? Een middeleeuwse schone die zo’n onuitwisbare indruk maakte, dat ze als straatnaam tot in de eeuwigheid werd verbonden aan de stad?

We doken in de archieven op zoek naar vermeldingen van Carolie, want we zijn reuze benieuwd wie zij eigenlijk was. Maar zoals we zo vaak meemaken bij het schrijven van de rubriek, zitten eerste aannames mijlenver van de waarheid af.

 

Waar de naam vandaan komt

carolieweg

In eeuwenoude schriften komt de Carolieweg voor als ‘Keerelswegh’, lezen we in de Groninger Volksalmanak van 1891. In lang vervlogen tijden was de Herestraat namelijk de plek waar de allerrijksten van de stad zich een huis konden veroorloven: “Heerstraat, waar in de steenen huizen de machtigen der aarde wonen”, schrijft historicus Johan Adriaan Feith.

De Carolieweg was in die tijd minder duur. Hier woonden geen ‘heeren’ maar ‘keerels’: de eenvoudige mensen die hard moesten werken om brood op de plank de krijgen. “In de oudste stukken heet deze straat altijd „Keerelswegh”, de straat der „kerels”, der eenvoudige menschen, (men denke aan Floris V „der keerlen god”), der geringen”

Vanuit de oorspronkelijke naam is de straatnaam gaan evolueren tot hoe het nu heet. Van Keerelsweg werd het Kerelswegh en daarna de Kaerelsweg. Vervolgens werd het verbasterd tot Karelsweg en uiteindelijk tot Carolieweg.

Inmiddels wordt de straat deels bewoond door studenten, die hier voor een paar honderd euro per maand een kamer huren. Een flink contrast met de huizenprijzen van de tijd waaruit de naam stamt: in de vijftiende eeuw betaalde je hier welgeteld vier gulden voor een huis. Kijk, daar kun je nog eens een pandje voor kopen.