Goed dat studenten een maatschappelijke stage lopen

Geplaatst op:
Goed dat studenten een maatschappelijke stage lopen

De schoolbanken uit, de wijk in? Lijkt ons een uitstekend idee.

Het is een trend die al een tijdje gaande is: studenten die hun studiepunten niet alleen verdienen in de schoolbanken, maar ook maatschappelijke projecten ondersteunen of organiseren. Zo doen ze tijdens hun studie al waardevolle ervaringen op, leren ze meer over de wereld om hun heen en profiteert de maatschappij van een hoop actuele kennis.

Dit jaar lopen honderden studenten van de Hanze en RUG een soort van maatschappelijke stage in de wijken. Soms voor één module (zeg maar: een studiepunt), soms voor een maandenlange stage of een afstudeeropdracht.

Een korte rondvraag leert dat die werkzaamheden zo breed zijn als de hemel. Bij sommige projecten ondersteunen studenten de WIJ-teams, bij andere projecten worden de studenten ingezet om onderzoek te doen naar het samenleven van studenten en Stadjers . En bij andere opdrachten worden studenten ingezet om één-op-één hulp te bieden aan wijkbewoners.

Groningen helpt Stadjers uit de bijstand en bespaart € 50.000

WIJS

Veel van de maatschappelijke stages lopen via WIJS, oftewel Wijk Inzet door Jongeren en Studenten. De grootste bemiddelaar in maatschappelijke stageplekken kwam vorige maand zelfs met een indrukwekkende lijst met stageplekken en afstudeeropdrachten, waarbij studenten zich positief gaan inzetten voor de wijk. Inmiddels zijn zo’n beetje álle opdrachten aangewezen aan een student.

Lees ook:  Groningen investeert 24 miljoen euro in vergroening

Door studenten in te zetten in de wijken, willen de gemeente, de Hanzehogeschool en de MJD afrekenen met het vooroordeel dat studenten alleen maar overlast veroorzaken. WIJS: “Wij draaien het om. Studenten zijn geen last voor hun wijk, maar ze kunnen je óók helpen.”  WIJS heeft het afgelopen jaar meer dan duizend studenten laten inzetten tijdens zo’n stage.

Student en Stadjer komen bij elkaar dankzij WIJS

Win-win

Studenten die zichtbaar én behulpzaam zijn in de wijk? Wij vinden het een goed idee. Want natuurlijk zijn de collegebanken ontzettend waardevol, maar het meeste leer je toch echt in de praktijk.

En dat is een win-win voor iedereen: studenten scoren hun studiepunten en wijkbewoners profiteren van de heel recent opgedane kennis van de jongeren.

En daarom is de stelling van deze maand:

[socialpoll id=”2451050″]

Uitslag stelling vorige week

Vorige week nodigden de studenten de Stadjers uit om samen de KEI-week te gaan vieren en waren we benieuwd wat Groningen van die uitnodiging vindt.

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee

Stelling: Stadjers op de KEI-week is een goed idee.

  • Eens, even gezellig kennismaken: 63 procent
  • Oneens, ieder zijn eigen ding: 37 procent

Oftewel: we zien elkaar op 14 augustus tijdens de opening op de Grote Markt!