Knol’s Koek vertrekt uit de binnenstad en wij pinken een traantje weg

Geplaatst op:
Knol’s Koek vertrekt uit de binnenstad en wij pinken een traantje weg

Knol’s Koek verdwijnt uit de binnenstad.

Grote schrik voor wie het pand van Knol aan het Zuiderdiep binnenwandelt: een grote poster kondigt het vertrek van de winkel uit de binnenstad aan. En snel ook, want 1 juli sluit de winkel.

De fabriek en de koekwinkel aan het Hoendiep blijven bestaan, maar het winkelpersoneel aan het Zuiderdiep gaat met pensioen en sluit de zaak.


De koek is niet op, maar straks wel verder weg

Het bedrijf Knol blijft dus bestaan, maar de superknusse winkel aan het Gedempte Zuiderdiep sluit over een paar weken definitief de deuren. “Het personeel van de winkel loopt tegen de persioensgerechtigde leeftijd aan“, vertelt Gea Duijm, die al sinds jaar en dag werkt in de winkel aan het Zuiderdiep. “Daarom is besloten om met de winkel te stoppen.”

Gea benadrukt dat het niet zo is dat het slecht gaat met Knol. Integendeel: De koek ligt overal in de supermarkt en de fabriek draait op volle toeren. “Maar omdat de koek in de supermarkt ligt, concurreer je eigenlijk met jezelf“, merkt ze pienter op.

Bang dat de befaamde koeken straks niet meer bestaan, dat hoeven we niet te zijn. De huidige eigenaar van het familiebedrijf, Edwin Knol, blijft werken vanuit het pand aan het Hoendiep. Gea: “Edwin werkt gewoon door. Die is nu vijftig, dus gaat nog lang niet stoppen.”

Verloren historie

Een stuk stadshistorie gaat verloren met de sluiting van het winkeltje. Familiebedrijf Knol is sinds 1923 en dé bakker van de Groninger koek en hofleverancier van typisch Groningse lekkernij. Had ooit drie winkels in Stad, nu twee en straks dus nog maar één aan het Hoendiep.

De reacties van veel klanten zijn daarom emotioneel. Gea: “Ze vertellen allemaal dat ze het jammer vinden. Vinden het soms best heel erg.”

Speciaal voor al die vaste klanten heeft Knol een stapel kaarten laten drukken. “Als dank voor onze vaste klanten zijn die in de winkel af te halen.” Een tastbare herinnering aan de bekendste ambachtelijke koekwinkel van Grunn’n.

Want Knol is een begrip in Stad (en vér daarbuiten) en het verlies van het winkeltje doet ons – zeker in deze tijd van grote winkelketens – veel verdriet. Wat overblijft zijn de duizenden Stadjers, die nog goed weten hoe ze aan de hand van hun moeder het winkeltje binnenkwamen voor een puut met ‘koek van Knol’.

 

Uitslag stelling van vorige week

Vorige week schrééuwden we om een terugkeer van Arjen Robben bij de FC. En wat blijkt? Jullie schreeuwden keihard mee.

  • Yes, we willen Robben terug: 85 procent
  • Ik zit er niet op te wachten: 6 procent
  • Ja, maar dan als staf en niet als speler: 9 procent

Dus Arjen, als je dit leest… terugkomen tammo!

Credit foto bovenaan: Wikimedia, creative commons