Fietsvriendelijke Korreweg? Laat maar komen!

Geplaatst op:
Fietsvriendelijke Korreweg? Laat maar komen!

De Korreweg gaat op de schop. Niemand weet nog wanneer, maar één ding is zeker: de straat wordt fietsvriendelijker.

Momenteel zijn ze bezig om zo’n beetje de halve binnenstad te verbouwen. Maar het blijft niet bij de binnenstad: in de toekomst gaat ook de Korreweg op de schop.

Drukke fietsroute kan wel een extreme make-over gebruiken

Want de Korreweg kan wel een extreme make-over gebruiken. De straat is de op één na drukste fietsroute van de stad, na de Grote Markt.

Weliswaar was de Korreweg één van de eerste straten in de stad die fietsvriendelijk werd aangelegd (met fietspaden aan beide kanten), toch kun je voorzichtig zeggen dat die niet meer van deze tijd zijn. Te smal, zeker als je ze vergelijkt met een Folkingestraat of de straten in het westen van de Grote Markt.

 

Ruimte geven aan fietsers

Dat de fietspaden wel wat breder mogen, bevestigt ook Eddy Beuker van de gemeente Groningen. “Naar de huidige maatstaven zijn de fietspaden te smal, want tegenwoordig geven wij meer ruimte aan fietsen.”

Oftewel: tijd voor een redesign.

En dat gaat ook gebeuren. Sterker nog: momenteel worden nieuwe plannen gesmeden. Ambtenaren, rekenaars en tekenaars zijn momenteel aan de slag om te komen tot een voorstel en uiteindelijk een ontwerp. Een planstudie, zoals dat ik vaktaal heet.

Toch duurt het nog een tijdje voordat de eerste spade de grond in zal gaan. “Want dit is een traject wat we met alle partijen bespreken, waaronder de bewoners. En dat doen we liever langzaam en uitgebreid, dan te snel met het risico dat het later overnieuw moet“, aldus de gemeentewoordvoering.

 

Een heel gepuzzel

In de fase waar de plannen nu in zitten, is het dus nog een heel gepuzzel.

Hoeveel auto’s en bussen gaan er straks over de weg en wat betekent dat voor de inrichting? Minder auto’s over de Korreweg betekent dat er meer verkeer over de eveneens te vernieuwen Oosterhamrikzone en de nieuwe Gerrit Krolbrug gaan, dus de plannen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een deadline is er nog niet, de planning moet nog worden gemaakt en de plannen moeten nog door de gemeenteraad. We weten dus niet wanneer, maar wat we wel weten: die fietsvriendelijke Korreweg die komt er. Ooit.

 

Netwerkclub helpt ‘eenzame’ ondernemers Korrewegwijk Groningen

 

En daarom is de stelling van deze week:

[socialpoll id=”2449090″]

De foto bovenaan is ter beschikking gesteld door de gemeente Groningen. Aangezien er nog niks definitief is, is dit een artist impression van hoe het eruit zou kunnen komen te zien. Meer artist impressions via deze link.