Als je nou een tijd niet in Groningen komt, zou je het Hoofdstation dan nog herkennen?

Geplaatst op:
Als je nou een tijd niet in Groningen komt, zou je het Hoofdstation dan nog herkennen?

Stel dat je een paar maanden niet in de binnenstad bent geweest. En stel dat je met de trein gaat via het Hoofdstation. Zou je hem dan nog herkennen?

Want het hoofdstation wordt op de schop genomen. En goed ook. Weg is de rustige wand van kantoorpanden aan de achterzijde van het station. Ervoor in de plek? Een grote vlakte, waar grijpmachines de laatste gebouwen vakkundig met de grond gelijk maken. En waar grote bulten zand in de komende maanden plaats gaan maken voor een gloednieuw station.

 

Grootscheepse verbouwing

En dat betekent een grootscheepse verbouwing.

Gesneuveld zijn de winkels. Waaronder de AKO, de plek waar je altijd zo fijn in een tijdschrift kon neuzen als je even moest wachten op de aansluitende trein. En weg is de Etos, die fijne redder in nood voor als je er onderweg achter kwam dat je de deodorant nog thuis hebt laten liggen.

Ervoor in de plek? Zand. En machines. En de noeste mannen en vrouwen die die machines bedienen. In alle vroegte, in weer en wind. Dik respect voor die mensen.

 

Nog een paar jaar

De werkzaamheden nemen naar verwachting nog een paar jaar in beslag, zeker tot 2023. Tegen die tijd moet een compleet nieuwe entree aan de zuidkant zijn verrezen, inclusief een gloednieuw busstation.

Voor de forenzen geven de werkzaamheden een extra twist aan de dagelijkse pendeltocht van Groningen naar een willekeurig oord in de buurt. Forenzen zien de komende maanden, jaren een compleet nieuw station voor hun ogen opgebouwd worden.

 

Planning verbouwing Hoofdstation Groningen

Dit gaat er de komende jaren veranderen:

 

  • 2020: Begin van de werkzaamheden, te beginnen met de perrons en de zuidzijde
  • 2021: Aanleg van het nieuwe busstation, de fietstunnel, de voetgangerstunnel en de fietsenstalling
  • 2022: Afronding vernieuwing en verbouwing van het Hoofdstation
  • 2023: Afronding van het busstation
  • 2023: Start werkzaamheden aan de zuidkant van het spoor (de Grunobuurt)

 

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee