Snikheet Damsterplein krijgt veel bomen (tenminste, dat is het plan)

Geplaatst op:
Snikheet Damsterplein krijgt veel bomen (tenminste, dat is het plan)

Het Damsterplein ligt op een zomerse dag vol in de zon, waarop de gevoelstemperatuur op piekmomenten oploopt tot 41 graden. Warm? Zeg maar gerust… snikheet.

En hoe los je dat op? Simpel: met bomen. Volgens het ingenieursbureau Tauw kan het planten van meer groen op het Damsterdiep de temperatuur geleidelijk terugbrengen tot 32 graden.

En zo gezegd, zo gedaan. Althans, dat is de planning.

Subsidieaanvraag van een miljoen

Voor de hoognodige vergroening heeft de gemeente Groningen een bijdrage van een miljoen euro gevraagd.  De subsidieaanvraag is gedaan in het kader van een Europese regeling op het gebied van innovatieve projecten op gebied van natuur, milieu en klimaat; genaamd LIFE.

Wethouder Glimina Chakor: “Door het planten van bomen en het aanleggen van groen ontstaat er meer schaduw en warmt het plein minder snel op.”

Ook helpen bomen tegen overtallig water. “(Zo) kunnen we bij hevige regenval het water beter opvangen, zonder dat we onze rioolcapaciteit hoeven uit te breiden.”

Volgens de gemeente staat het Damsterplein hoog op de lijst van plekken waar hittestress én wateroverlast ontstaat.

Niet alleen koeler, ook aantrekkelijker

Naast koeler moet het plein ook aantrekkelijker worden. Hoe dat eruit komt te zien is nog niet duidelijk, maar de wethouder geeft onder meer aan dat het huidige plein niet geschikt is als evenemententerrein.

De totale kosten bedragen 1,8 miljoen euro, en in februari 2021 wordt duidelijk of het Damsterplein in aanmerking komt voor een Europese subsidie.