Megaklus vervanging gele stenen is begonnen

Geplaatst op:
Megaklus vervanging gele stenen is begonnen

De kop is eraf, want gisteren is begonnen met het vervangen van de gele stenen in de binnenstad. Leuk detail: de vervanging is helemaal emissievrij.

De gele steentjes in de binnenstad zijn natuurlijk net zo Gronings als het Stadsstrand en het Peerd van Ome Loeks. Maar laten we eerlijk zijn: ook aan vervanging toe.

Want na jarenlang tot in de honderdduizenden bezoekers per maand te hebben getild, is een groot deel helemaal af. Versleten. En daardoor spekglad. Onpraktisch als het heeft geregend en bovendien onhandig als er ’s nachts een bak met mayo of een dikke dönerbol per ongeluk naar de grond toe gaat.

En daarom worden de stenen in de komende jaren stuk voor stuk uitgegraven en vervangen voor een nieuwe partij klinkende klinkers.

 

Vervanging gaat emissievrij

Bijzonder detail: Groningen kiest voor een duurzame vervangingsoperatie. Daarom is de hele operatie emissievrij. Dit betekent dat zowel de machines, als het gereedschap, geen CO2 uitstoten.

Zelfs de zwaarste apparaten zijn elektrisch en worden ’s nachts opgeladen met groene stroom.

Het is voor het eerst in Nederland dat een klus van deze omvang volledig emissievrij wordt uitgevoerd“, aldus een trotse gemeentewoordvoering. “Duurzaamheid is een belangrijk aanbestedingsdoel in het beleid van de gemeente Groningen.

Het startsein werd gistermiddag gegeven door Glimina Chakor, wethouder voor onder andere Groen & klimaatadaptatie (foto door Henk Tammens).

 

Anderhalve Ikea

peperstraat

Bij de operatie wordt ongeveer 60 procent van de stenen vervangen, bij elkaar goed voor bijna zestigduizend vierkante meter.

Voor het idee: dat komt neer op meer dan acht voetbalvelden, anderhalve keer de Ikea of een derde van het Noorderplantsoen.

De straten krijgen hetzelfde type steen als je nu al ziet liggen in de Astraat, Brugstraat en Munnekeholm. De totale operatie neemt ruim twee jaar in beslag.