De turbulente geschiedenis van het Forum Groningen

Geplaatst op:
De turbulente geschiedenis van het Forum Groningen

Vandaag opent hij definitief: het Forum Groningen.E evenement waar we jarenlang naar uit hebben kunnen kijken. Maar hoe ziet de turbulente geschiedenis van het gebouw eruit?

We doken in de archieven en achterhaalden de timeline van deze bijzondere locatie.

 

2003 en daarvoor

Jarenlang wordt erover gesproken: een nieuwe invulling voor de oostwand. Verschillende opties worden genoemd, zoals het verplaatsen van De Oosterpoort (het cultuurcentrum, niet de wijk), het Scheepvaartmuseum en de Groninger Archieven. De gesprekken komen in een stroomversnelling als plannen voor een parkeergarage onder de noordwand in 2001 sneuvelen in een referendum.

 

2004: De eerste plannen: een parkeergarage met een gebouw

De plannen voor het Forum worden concreet. Achter de oostwand komt een parkeergarage, met daarop een nieuw gebouw: het Groninger Forum. Van meet af aan is het de bedoeling om het gebouw meerdere functies te geven. De keuze valt op de bibliotheek, een bioscoop, een ontmoetingsruimte. Het wordt een plek met ruimte voor tentoonstellingen en debatten over actuele thema’s.

 

2005: Het referendum

De ideeën zijn concreet, maar de spreekwoordelijke kogel moet nog door de kerk. De bouw van het Forum is niet onomstreden, dus werd de bevolking van Groningen om hun mening gevraagd. Dit gebeurde op 29 juni 2005, tijdens een correctief referendum. Dit referendum mislukte, omdat er niet genoeg stemmen waren.

nieuwe markt voet forum

 

2006: Plannen

De plannen krijgen vorm. Er wordt gesproken met (potentiële) architecten, adviseurs, aannemers en projectleiders.

 

2007: Zeven ontwerpen

Het forum wordt voor iedereen. En daarom mag ook iedereen meebeslissen. Uit zeven ontwerpen kiezen de Groningers hun favoriet. De ontwerpen lopen sterk uiteen, variëren van een soort blokkendoos, een soort van staande PS3 en natuurlijk het huidige ontwerp. De ontwerpen die het niet zijn geworden, vind je op deze link.

 

2008: Activiteiten onder de naam Groninger Forum

Onder de vlag van het Groninger Forum worden activiteiten georganiseerd, zoals Election Night in de Stadsschouwburg, waarbij de overwinning van Obama live wordt gevolgd door een geïnteresseerd publiek.

 

2009: Archeologische vondsten op de Grote Markt

Archeologen doen bij afgravingen rondom de forumlocatie de bijzondere vondst van palen en een hooiberg uit het jaar 1000. De vondst bevestigt wat al werd vermoed, namelijk dat aan de oostwand ooit een boerderij heeft gestaan. En daar houdt het niet bij op: even later vinden de archeologen een stuk van de originele markt terug, die in 1447 werd opgehoogd.

grote markt

 

2010: De eerste deadline

Het nieuwe college maakt vaart en de oplevering wordt aanvankelijk gepland voor 2012.

 

2011: De begroting

De Provinciale Staten stemmen alsnog in met een subsidie van 35 miljoen, die het jaar daarvoor nog werd ingetrokken. Hiermee is de belangrijkste stap gezet richting een sluitende begroting voor de bouwkosten (destijds begroot op € 71 miljoen).

 

Vanaf 2011: Begin van de werkzaamheden

De werkzaamheden beginnen. Om ruimte te maken voor de bouw, worden de gebouwen van onder andere de VVV en de Friesland Bank in de komende poriode gesloopt.

 

2013: Bouwen, slopen

Er wordt begonnen met de bouw van het nieuwe pand van Vindicat en de sloop van de Naberpassage. Op de locatie wordt archeologisch onderzoek gedaan.

 

2014: Het Vindicat-gebouw wordt geopend

Het Mutua Fides-gebouw – het onderkomen van Vindicat – wordt officieel geopend. Naast het gebouw ontstaat door de jaren heen een de bouwplek met het toch wel kenmerkende groene BAM-gebouw (foto uit 2016).

mutua fides gebouw van vindicat

 

2015: de aardbevingen

Onverwachts tegenslag: vanwege twijfels over de aardbevingsbestendigheid moet de bouw worden stilgelegd om bestaande plannen te herzien. Vele knappe koppen buigen zich over het vraagstuk, doen hun aanbevelingen en zorgen dat ongeveer een jaar later de bouw wordt hervat.

 

2016: Een roze gebouw en een nieuw hotel

De plannen van de oostwand bereiken een nieuw hoogtepunt, als tijdens Let’s Gro de eerste schetsen van het nieuwe hotel worden onthuld. Op hetzelfde moment wordt het oude gebouw op deze plek roze geverfd. De één vindt het mooi, de ander vindt het niet kunnen.

groninginnedag op roze gebouw in groningen

 

2017: Dakactiviteiten

Er wordt meer bekend over wat er straks allemaal te doen is in en op het Forum. De aankondiging waar de meeste bijval voor is: er komt een dakterras op het Merckt-hotel, met ruimte voor honderden horecatijgers. En daar houdt het niet bij op, want een jaar later wordt aangekondigd dat het Forum zelf wordt uitgebreid met een heuse openluchtbioscoop.

 

2018: De bouw vordert

De bouw vordert in hoog tempo en het gebouw is te betreden. En dat gebeurt ook. Tijdens de Dag van de Bouw opent het Groninger Forum zijn deuren voor het grote publiek. Liften en roltrappen werken nog niet, maar desondanks: een mijlpaal.

 

2019: De verhuizing en de opening

De grote verhuizing begint. Het Stripmuseum is voor het laatst open, de oude bibliotheek sluit aan de Boteringestraat en de oude Camera-bioscoop heeft zijn laatste draaidag. Iedereen is er klaar voor.

De artist impressions zijn ter beschikking gesteld door de gemeente.

Lees ook:  Je bent voor of tegen Diftar, een tussenweg lijkt niet te bestaan