Rapper Haas: “Groningen heeft echte hiphop-vibes”

Geplaatst op:
Rapper Haas: “Groningen heeft echte hiphop-vibes”

Rapper Jeffrey de Haas (artiestennaam: Haas) groeide op in Meppel. Zijn liefde voor hiphop bracht hem in Groningen. 

 

Haas, waar stond jouw wieg?

“Ik ben geboren in Utrecht, maar daar weet ik eigenlijk nog maar heel weinig van. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik jong was en ik ging met mijn moeder mee. Zo kwam ik als kind in Meppel, waar ik tot mijn pubertijd woonde.”

Wanneer kwam de hiphop in jouw leven?

“Dat was op mijn vijftiende. Jongens op school hadden een rap gemaakt waarin ze de leraren gingen dissen. Ik dacht gelijk: grappig man. Sinds die tijd rapte ik alles mee met mijn mp3-speler.”

En toen werd je zelf artiest.

“Dat begon met vrienden op school. Eerst voor de fun, maar iedereen vertelde me dat het gruwelijk klonk. En ik ben iemand die ergens vol instapt en geen half werk levert, dus heb ik me volop op de muziek gestort. Wat me zo aanspreekt? Hiphop is vrij en speels. Je creëert wat en maakt iets vanuit het niets. Dat proces, daar ben ik verliefd op.”

De muziek bracht jou uiteindelijk naar Groningen.

“Ik was aan het rappen en wilde meer dingen doen. Ik was zoekende naar mijzelf en wilde mij verder ontwikkelen. Vrienden vertelden me dat ik naar Urban House in Groningen moest gaan. Daar is een platform voor hiphop, waar ze je helpen je met talentontwikkeling en podiumpresentatie. Zo leerde ik steeds meer mensen in Groningen kennen. Al snel had ik meer soulmates in Groningen dan in Meppel.”

En dus verhuisde je naar Groningen.

“Klopt. Ik deed de muziekopleiding aan het Noorderpoort. Ik voelde me hier gelijk thuis. Ik was ook wel toe aan iets nieuws, toe aan iets groters dan Meppel. Uiteindelijk kwam ik terecht net buiten de stad: in Haren aan de Rijksstraatweg. Een klein stukje met de bus en je was in het centrum van Groningen.”

Toch denk je bij Haren niet snel aan rap van de straat.

“Dat klopt, maar ik was ook nooit echt van de getto’s en de gangsters. Toen ik naar Haren verhuisde was ik al wat ouder. Ik ging weer naar school en ik wilde serieus bezig. Dan ben je niet bezig met rondhangen op straat of blowen in de koffieshop. Ik vond Haren juist heel inspirerend, want in de buurt waren veel muzikanten en mensen met creatieve beroepen.”

Hoe is het met de hiphop in Groningen?

“Ja, goed man! Groningen heeft echte hiphop-vibes en veel gasten zijn er mee bezig. Kraantje, AB, Ezra, Dope D.O.D… Het leeft echt in Groningen. Shows zitten altijd vol, ook met mensen die zelf geen muziek maken. Wat meehelpt is dat hiphop inmiddels de populaire muziek is, en dat het genre met de jaren meer algemener en toegankelijker is geworden. Daar heeft de scene in Groningen een groot aandeel in gehad.”

Wat is jouw band met Groningen?

“Groningen ademt gastvrijheid. Je hebt hier alle lagen. Je hebt studenten, Groningers en gangsters. Er is MBO, HBO en WO. Er is een positieve vibe bij optredens. Op straat kun je gewoon doen wat je wilt. Als je als artiest met een cameraploeg over straat gaat, dan word je door niemand raar aangekeken. Ik voel me in Groningen thuis, want ik voel me er welkom.”

Vorige maand trad je op tijdens de KEI-week. Hoe was dat?

“Ja, dat was tof man. Kijk, ik heb zelf nooit een introductieweek gehad. Als je dan de eerstejaars in het publiek ziet, dan weet je wat voor een leuke stad het is. Hoe lam of dronken iemand ook is, er is plek voor iedereen. Tijdens zo’n introductieweek zie je hoeveel mensen op de stad afkomen en hoe iedereen zijn plekje vindt.”

Wat kunnen we de komende tijd van jou verwachten?

“Reken maar op een heleboel nieuwe singels, waarmee we onze fanbase willen vergroten. De band en ik zijn nog steeds zoekend naar dé sound van Haas, maar ook in het nieuwe materiaal zijn hiphop en pop met elkaar verweven. Uiteindelijk wil ik ook een EP of een plaat maken, maar daar wacht ik nu nog even mee. Pas als één single gaat knallen, dan drop ik een plaat. Tot die tijd zeg ik: kom naar onze shows, want dan hoor je de nieuwe nummers.”