Peter Weening is en blijft een echte noorderling

Geplaatst op:
Peter Weening is en blijft een echte noorderling

Het had niet veel gescheeld of Peter Weening was aan de slag gegaan als programmeur bij Paradiso in Amsterdam. Maar hij bleef in het noorden en dat is maar goed ook. Een gesprek met de 63-jarige Vera-programmeur over zijn band met de stad.

 

Peter, waar stond jouw wieg?

“Mijn vader kwam uit Drenthe, mijn moeder uit Groningen, maar ikzelf werd geboren in Linschoten. Een deel van mijn jeugd bracht ik door in Zeeland, waar mijn vader werkte. Uiteindelijk kwamen we terecht in Burum, Friesland. Ik moest naar het atheneum en kon dat doen in Dokkum, maar ik koos uiteindelijk voor het Augustinus in Groningen.”

Hoe was dat voor een tiener… wonen in Friesland en naar school gaan in Groningen?

“Ik weet nog dat ik elke dag lang onderweg was. Eerst op de fiets naar Visvliet, van daaruit op de trein naar Groningen en dan nog een uur lopen naar school. Toch voelde mijn keuze voor Groningen heel logisch. Mijn grootouders woonden aan het Damsterdiep en op zaterdag kwamen we hier vaak om boodschappen doen. Ik ben hier dan wel niet geboren, maar ik voel me een bloedeigen noorderling.”

Wat zijn jouw jeugdherinneringen aan Groningen?

“In mei 1970 ging ik voor het eerst naar het stadion van FC Groningen, toen nog GVAV. Normaal gesproken mocht dat nooit van mijn ouders, want voetbal was op een zondag. Maar met Pinksteren maakten ze een uitzondering. De ervaring van het stadionbezoek maakte een hele grote indruk op mij. Helaas was het resultaat daar niet naar: GVAV speelde gelijk tegen Go Ahead. En ze stonden al onderaan. Ik dacht toen al: het begint lekker. Kom ik hier voor het eerst, degraderen ze.”

Je studeerde Rechten. Hoe was jouw studietijd?

“Dat was een hele toffe tijd. Ik verhuisde naar de stad en ging op kamers in de Ebbingestraat. Het eerste half jaar zat ik alleen maar in de kroeg. Als ik al een college volgde, ging ik gelijk na afloop biljarten in de Gouden Zweep. Ik kwam terecht in de feestcommissie van Rechten en ging plaatjes draaien in het Hijgend Hert, tegenwoordig De Zolder. Het was bovendien de tijd van het Springtij, dus overal in de stad was muziek. Een gemotiveerde rechtenstudie was er dus niet. Ik heb zelfs mijn eerste jaar moeten overdoen.”

peter weening op zijn kantoor

Hoe kwam je in Vera terecht?

“In mijn studietijd kwam ik regelmatig in de Kemenade, een café wat nu een artiestenruimte van Vera is. Mijn kameraad Henk stond achter de bar, maar moest een uurtje weg en vroeg me of ik in wilde vallen. Nou, dat bleek hartstikke leuk. Ik werd toen gevraagd of ik vaker wilde tappen. Omdat ik ook al dj was in het rechten-cafe, werd ik al snel gevraagd of ik de swingavond van Vera wilde doen. In 1980 werd ik verantwoordelijk gemaakt voor de programmering. Vanaf dat moment heb ik geen tentamen meer gehaald en ben gestopt met mijn studie.”

Hoe was Vera in die tijd?

“Het was niet te vergelijken met nu. In de jaren zeventig was het een hippie-plek. Allemaal dealers met stuff op de bar. Maar ook theatergroepen, politieke bewegingen, de Kraak Organisatie Groningen en een homogroep. Allemaal hier geconcentreerd. Halverwege de jaren tachtig explodeerde dat. Iedereen was stoned, de huisdealer domineerde en Vera was één drugsfabriek. Tegelijk was het clubcircuit in opkomst en ontstond een tweedeling: was Vera voor de creatieve sector of voor de culturele sector? Tijdens de ledenvergadering werd de knoop doorgehakt: Vera was er voortaan voor cultuur. Dat was een landslide overwinning.”

Inmiddels heb je letterlijk duizenden bands geboekt. Zitten die bands alleen maar backstage of leren die ook Groningen kennen?

“Ik denk niet dat Bono of Kurt Cobain de stad hebben gezien, want die gingen van het hotel naar Vera en terug. Maar sinds 1998 beschikken wij over een eigen hotel in het Vera-pand. Bands komen vaak een dag eerder en gaan de binnenstad in. Soms vertrekken ze zelfs een dag later. Het effect is dat Groningen snel een goede naam opbouwt in sommige scenes. Dat zag je in Boston met Dinosaur Jr. en Buffalo Tom en in Seattle tijdens de grungetijd. Bands kwamen thuis met verhalen over hoe tof Groningen was en zorgden daarmee dat andere bands hier wilden spelen. Dat heeft Groningen veel goodwill opgeleverd.”

Hoe is jouw band met de stad?

“Groningen is een supertoffe stad om te wonen, waar altijd veel te doen is. Toch vind ik het Groningen van nu anders dan vroeger. Toch wel een ballerige stad. Waar dat aan ligt? Dat weet ik niet. Misschien waren in de jaren zeventig de studenten kleurrijker dan vandaag de dag. Of ik word gewoon ouder. Ik heb sinds 2001 met mijn vriendin een volkstuin, dus dat zegt ook wel wat over mij, haha.”

Zou je ook in de Randstad kunnen wonen?

“Lastige vraag. Ik denk het niet. In 1981 heb ik gesolliciteerd als programmeur bij Paradiso, maar ze waren zo slim om geen halve gare Groninger te kiezen. Stel je voor zeg, wat er was gebeurd als ze me hadden aangenomen. Dan had ik daar een paar jaar gewoond, maar ik denk niet dat ik vandaag de dag nog op dezelfde plek had gezeten. Paradiso is meer een fabriek, Vera een overzichtelijke club. Dat ligt mij veel beter.”

Je bent een groot sportliefhebber. Ben je nog steeds in het stadion te vinden?

“Ik heb 39 jaar op een rij een seizoenkaart gehad voor FC Groningen. Tot vorig jaar, want toen heb ik besloten om hem niet te verlengen. Tegenwoordig wordt er namelijk op de raarste tijdstippen gespeeld. Ik geloof dat ik in mijn laatste jaar als seizoenkaarthouder maar drie wedstrijden heb gezien,”

Slotvraag aan jou als muziekkenner: wat is de beste Groninger muziekgroep allertijden?

“Dat is de welbekende Groninger band Moonlizzards. In de moderne tijd is dat toch wel één van de onovertroffen bands van Groningen geweest. Aan de ene kant omdat ze een soort emo in hun sound hadden, waarmee ze hun tijd ver vooruit waren. En aan de andere kant omdat ze speelden in een geweldige bezetting en een geluid hadden van internationale klasse. Een wereldband uit Groningen.”