“Op vakantie tel ik de dagen af tot ik weer in Groningen ben”

Geplaatst op:
“Op vakantie tel ik de dagen af tot ik weer in Groningen ben”

Stads-YouTuber Laurens Huizinga, aka LekkerLau, is goed bezig. Zijn YouTube-kanaal loopt goed en hij is regelmatig te zien op OOGTV en op RTV Noord. We vroegen hem naar zijn band met Groningen.

 

In welke wijk groeide je op?

“Ik ben opgegroeid in de Ulgersmaborg. Dat was een hele toffe wijk, maar ik merkte toch al snel dat ik anders was dan de rest van de buurt. Hoe dat kwam? Ik denk dat ik te eerlijk was. Als iemand vroeg wat ik van zijn nieuwe trui vond, antwoordde ik doodleuk ‘spuuglelijk’. Dat was niet wat ze wilden horen. Maar ja, je weet wel wat je aan me hebt. Op school was ik al snel het buitenbeentje. Ik zat op speciaal onderwijs in de Oosterpoort en ging elke dag met de taxi naar school. Mijn buurtgenoten vonden dat maar raar.”

Was je een jongen van de straat?

“Ja, ik was echt een jongen van de straat. Ik ben van mezelf vrij druk en kon moeilijk één ding tegelijk doen. Op straat beleefde ik de avonturen die ik nodig had. Met mountainbikes van de Kardingebult af, dat soort dingen. Zonder te remmen natuurlijk, want anders was het niet spannend genoeg. Ik kwam dagelijks thuis met blauwe plekken en vieze spijkerbroeken, waar mijn moeder natuurlijk niet zo blij mee was.”

Hoe ben je begonnen met Youtube?

“Op mijn achttiende ging ik het huis uit. Toen ging het mis. Ik begon geld uit te geven aan gekke dingen en kwam in instellingen terecht. Een tijdje woonde ik zelfs in Assen, want ik wist dat ik moest breken met sommige mensen om mezelf weer op de rit te krijgen. Toen ik terugkwam in Groningen, wist ik niet wat ik met mijn leven moest doen. Het was mijn buurman en vlogger Promario, die mij toen vroeg: ‘waarom ga je niet vloggen?'”

Lees ook:  Deze 5 Groninger vloggers wil jij gaan volgen op Youtube

Hoe ging het vloggen in het begin?

“Haha, dat ging heel stroef. Ik begon heel simpel met een iPhone 5S, maar al snel bleek dat de camera en het geluid niet goed genoeg waren. Ook deed ik alles alleen, en dat beviel me ook niet. Traditioneel vloggen, in je eentje voor de camera, vind ik toch meer een vrouwending. Famke Louise en Monica Geuze. Ik ben nooit een vlogger geweest, ik ben een YouTuber. Ik maak programma’s met een cameracrew en dat bevalt veel beter.”

Wat is jouw band met Groningen?

“Mijn band met Groningen is heel close. Als ik op vakantie ben, tel ik de dagen af tot ik weer in Groningen ben. Ik mis dan de mensen, het dialect, de eierbal. Zodra ik weer op de Ringweg rij en de Gasunie zie, dan denk ik: heerlijk! Ik ben weer thuis! De tijd waarin ik in Assen woonde, die mis ik ook niet. Ik had er niks mee. In die tijd pakte ik elke dag de auto en reed terug naar Groningen, puur en alleen om weer even terug te zijn in mijn stad.”

Wat maakt Groningen zo speciaal?

“Het bijzondere gevoel van ons kent ons. Groningers zijn heel open, sociaal en nuchter. Ik heb wel eens gefilmd op Terschelling, en daar worden ze al boos als je met een camera aankomt. Groningers zijn wat dat betreft nuchterder. Zelfs als ik hele brutale vragen stel over hun seksleven, geven ze antwoord alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Groningers zijn heel eerlijk en open. Vriendelijk ook.”

Zou je in de Randstad kunnen wonen?

“Absoluut niet! Kijk, ik heb een half jaar in Assen gewoond. Dat is een half uur rijden en toch een wereld van verschil. Daar kijken ze je raar aan als je een grap maakt, terwijl de Groninger gewoon met je mee zou lachen. En als de mensen in Assen al anders zijn, kun je nagaan hoe dat in de Randstad dan is.”

Het YouTube-kanaal van Lau vind je hierrrrrr.