Marjet Woldhuis: ‘Groningen is de kleinste metropool ter wereld’

Geplaatst op:
Marjet Woldhuis: ‘Groningen is de kleinste metropool ter wereld’

Gemeenteraadslid Marjet Woldhuis groeide op in Muntendam, maar de stad lonkte al van jongs af aan. Inmiddels is ze fractievoorzitter van 100% Groningen.

 

Marjet, waar stond jouw wieg?

“Ik ben geboren in Muntendam. Mijn hele familie komt daar vandaan en ik kan plat Gronings praten. Maar weet je wat het is? Voor mij zijn Stad en Ommeland één geheel. Je kunt ze niet los van elkaar zien. Als klein meisje ging ik vaak een dag ‘naar de stad’ en iedereen in Muntendam wist dan dat ik Groningen bedoelde. Ik was een dorpsmeisje, maar ik had altijd het gevoel: deze stad is óók van mij.”

Toch was Veendam voor jou toen dichterbij dan Stad. Trok dat je dan niet?

“Nee, daar had ik veel minder mee. Als mijn trein aankwam in Groningen, dan gaf mij dat een heel warm gevoel. Zo van: wow, ik ben nu in de echte stad. Overal heb je auto’s, fietsers die van a naar b gaan en allemaal jonge mensen. Inspirerend vond ik het. Dat heb je in Veendam niet zo.”

En dus ging je in Groningen studeren. Ook op kamers?

“Ja. Ik ging op kamers in een jaren dertig-woning in de Zeeheldenbuurt. Een gehorig huis. Als de buren een stekker in het stopcontact staken, kon ik dat horen. Als gemeenteraadslid hou ik tegenwoordig rekening met mijn ervaringen uit die tijd. In sommige wijken wonen mensen heel dicht op elkaar en moet je ook echt rekening met elkaar houden. Ik weet hoe het is als je niet kan slapen door geluid van je buren. ”

marjet woldhuis

Jouw opleiding ging naadloos over in een carrière in de zorg.

“Ik maakte mijn studie af en werd wijkverpleegkundige in Zuid. Ik dacht dat ik de stad kende. Maar als je dagelijks op je fiets door de wijk rijdt, dan zie je een hele andere kant van de stad. Hoe iemand moet knokken om rond te komen van een AOW. Hoe moeilijk het voor iemand kan zijn om de eigen zorgbijdrage van vijftien euro te betalen. En hoe eenzaam sommige mensen zijn. Maar ook hoe blij mensen worden als je langskomt. ”

En toen ging je de politiek in.

“Ik stond op een onverkiesbare plek bij de Stadspartij, maar kwam met 630 voorkeursstemmen toch in de gemeenteraad terecht. Ik denk dat mijn werk een grote rol heeft gespeeld. Als je elke dag door de wijk fietst, dan kennen de mensen jou. En die mensen vertelden me: ‘Marjet, ik stem op jou!’. Negentig procent van de mensen heeft vertrouwen in de gezondheidszorg; maar slechts tien procent heeft vertrouwen in de politiek. Ik denk dat dat het verschil maakte. ”

Hoe beïnvloedt jouw ervaring als wijkverpleegkundige jouw werk als raadslid?

“Ik probeer de vertaalslag te maken door verhalen van mensen op de politieke agenda te zetten. Neem nou een man die drie maanden moet wachten op zijn scootmobiel, omdat de gemeente samenwerkt met een leverancier die een wachtlijst heeft. Drie maanden is veel te lang. Dan heb je als gemeente de aanvraag binnen de wettelijke termijn afgehandeld, maar je moet altijd kijken naar hoe het beter kan. Dus is mijn vraag in de gemeenteraad: hoe kunnen we daar als gemeente bovenop zitten?”

Wat maakt jouw band met Stad zo sterk?

“Groningen heeft alles. Ik zeg wel eens: het is de kleinste metropool ter wereld. In Amsterdam ben ik drie kwartier onderweg van de ene vriendin naar de andere. Dat heb je hier niet. En het is hier veilig. Héél veilig. Ik ben een jonge vrouw, maar als ik om drie uur ’s nachts naar huis fiets, dan hoef ik nergens bang voor te zijn. Groningen heeft een unieke samenhang die je nergens anders aantreft.”

Droom je intussen stiekem wel eens over Den Haag?

“Nee, ik moet er niet aan denken! Ik ben geen persoon die muren om zich heen bouwt. Die instelling past niet bij de landelijke politiek. Den Haag is bikkelhard en de concurrentiestrijd is groot. Plannen worden afgeschoten om de persoon, niet om de inhoud, en dat zou ik heel zwaar vinden. Ik ben dan bang dat er niets overblijft van de enthousiaste en onbevangen Marjet, die lef heeft en zegt wat ze denkt. Ik blijf het liefste gewoon hier, in de gemeentepolitiek.”