Het veilige gevoel van Beijum

Geplaatst op:
Het veilige gevoel van Beijum

Sommige Groningers zien Beijum als de ghetto van de stad. Maar dat beeld klopt niet, aldus Jovanni Olieberg (21) van Bewonersorganisatie Beijum. “Ik voel mij nergens in Groningen zo veilig als hier.”

 

Waarom is Beijum top?

“Beijum heeft bij veel Groningers nog de naam van een slechte wijk. Dat was vroeger misschien zo, maar nu al lang niet meer. Als ik hier op straat kijk, dan zie ik hoe mooi mensen samenleven. Jong en oud door elkaar heen en ze komen met veel mooie initiatieven.”

IMG_1267

Wat is nou hét Beijumgevoel?

“Ik voel mij nergens in Groningen zo veilig als hier. Als bewoner zie je altijd veel mensen die je herkent. Mensen zijn vriendelijk en geven elkaar de ruimte. Jongeren hangen rond op straat, gezinnen gaan naar de speeltuin, maar niemand valt elkaar lastig. Die mix van verschillende soorten mensen, die geeft de wijk karakter.”

IMG_1258

Wat weten mensen niet van Beijum?

“Het is de groenste wijk van Groningen. Je hebt nergens in de stad zoveel natuur als in de Groene Long.”

beijum1

Jij bent student en zit in Bewonersorganisatie Beijum (BoB). Wat doet deze club?

“BoB is de schakel tussen de gemeente en de Beijummers. Wij praten met de gemeente en vertalen dat dan weer door naar de wijkbewoners. Via onze website, op Facebook, in onze krant en door veel te netwerken. En dat is maar goed ook. Ik zal niet zeggen dat Stadjers bang zijn voor de gemeente, maar het staat heel ver van ze af. Dit komt omdat de gemeente Groningen zo groot is. ”

IMG_1281

Wat levert een bewonersorganisatie op?

“We kunnen snel schakelen. Een tijdje geleden klaagden bewoners over vieze stank in de wijk. BoB is toen gaan overleggen met de gemeente. Wat bleek: door de kleigrond verzakte de riolering. Toen kon BoB de bewoners vertellen om aan te kloppen bij de gemeente of de woningbouw.”

IMG_1277

Je bent studeert Rechten aan de Hanze. Hoe is het om als student in een bewonersorganisatie te zitten?

“Leuk, want ik ben de jongste (lacht). Als student zie je dingen toch vaak door een andere bril. Als jongeren zeggen dat ze donderdag om 4 uur ’s nachts een busverbinding willen, dan snap ik dat helemaal. Terwijl mijn oudere collega’s daar misschien niet bij stilstaan.”

IMG_1262

Moeten meer studenten jouw voorbeeld volgen?

“Ik kan elke student aanraden: ga bij een bewonersorganisatie. Je denkt misschien: dat is iets voor oudere mensen, maar ik krijg intussen best veel gedaan.”

IMG_1252

Meer weten over de Bewonersorganisatie Beijum? Check Beijum.org en de Facebook-pagina.