Subsidie voor een buurtfeest in Groningen? Alles wat je moet weten

Geplaatst op:
Subsidie voor een buurtfeest in Groningen? Alles wat je moet weten

In Groningen bestaat een subsidie voor buurtfeesten en andere activiteiten tussen student en Stadjer. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

De gemeente Groningen kent de Leven in Stad-subsidie. Met de subsidie van maximaal € 500 mag je een activiteit organiseren voor je buurt of straat.

Die activiteit dat kan van alles zijn. Een buurtfeest of een barbecue mag, een sportmiddag of een kookwedstrijd kan ook. Het idee is namelijk om buren in de stad dichter bij elkaar te brengen. Buren die elkaar liken, maar dan zonder Facebook.

Maar waarom deze subsidie? We belden met Harald Hilbrants, één van de mensen achter de subsidie.

buurtfeest zeeheldenbuurt met leven in stad-subsidie

Wat is de Leven in Stad-subsidie?

“De Leven in Stad-subsidie is er om mensen in de wijk en dichter bij elkaar te brengen. Met het subsidiebedrag organiseer je een gezamenlijke activiteit, waar zowel studenten als Stadjers op af komen.”

En hoe werkt dat dan?

“Je doet zelf de organisatie en promotie. Bij ons dien je je begroting in en geef je aan hoeveel subsidie je nodig hebt. Wij vullen je budget dan aan met maximaal € 500. En dat is in de afgelopen jaren meerdere keren gebeurd. Met de subsidie zijn straatfeesten en barbecue’s georganiseerd. Maar ook een pubquiz, een taartbakwedsrijd, een schaatsmarathon en een parade met praalwagens.”

Lees ook:  Zomaar even vijf dingen die je met € 500 subsidie kunt doen

 

Subsidie voor buurtfeest en andere activiteiten… omgekeerde wereld in gemeente Groningen?

De gemeente die campagne voert om geld weg te geven. Is dat niet de omgekeerde wereld?

“Er zit een gedachte achter de subsidie. Zie het als een microcampagne, gericht op het samenleven tussen studenten en Stadjers. Het belangrijkste is dat die voor elkaar of met elkaar iets doen.”

De Leven in Stad-campagne loopt een paar jaar. Welk resultaat merk je?

“In de Schildersbuurt ontstond het idee vanuit overlast. Tijdens overleg tussen gemeente, studentenvereniging en de politie is de vraag gesteld: ‘hoe willen jullie de buurt verbeteren’?’ Het antwoord was een buurtfeest. Het werd een American Party. Vijftien studentenhuizen kwamen met taarten en voor de rest was er muziek en hapjes. Je ziet in zo’n wijk dat het wederzijds begrip toeneemt. Er is nog wel eens overlast, maar de mensen kennen elkaar nu een stuk beter.”

Oftewel: een geslaagd idee?

“Ja. In de Zeeheldenbuurt en Schildersbuurt zie je dat de gezamenlijke activiteiten de buurt helpen. Mensen kennen elkaar nu beter. Buurtbewoners hebben elkaar op WhatsApp en helpen elkaar. Als ree oud vrouwtje een zware boodschappentas tilt, is er nu iemand die haar even meehelpt.”

Even heel praktisch: ik wil wel zo’n feest, maar is dat niet heel veel gedoe met vergunningen?

“Dat valt mee. Een straatfeest valt voor de gemeente in de categorie kleine evenementen. Je hebt dan geen vergunning nodig: het is genoeg om een maand van tevoren een melding te doen bij de gemeente. Je wordt dan teruggebeld om afspraken te maken, bijvoorbeeld over de muziek en de eindtijd. Maar ook over of we de weg voor je moeten afzetten en of we je nog kunnen helpen met organisatie of promotie.”

Lees ook:  'Als je elkaar kent, hou je rekening met elkaar'

Ook een straatfeest of activiteit organiseren? Kijk dan op de website van Leven in Stad voor de spelregels en het aanmeldformulier.