Dit studentenblad is even oud als je moeder (en waarschijnlijk net zo kritisch)

Geplaatst op:
Dit studentenblad is even oud als je moeder (en waarschijnlijk net zo kritisch)

De Nait Soez’n is dit jaar 45 jaar oud. We schoven aan bij de redactie van het papieren magazine. “Met dit blad willen wij schoppen tegen de gevestigde orde.”

De eerste Nait Soez’n rolde van de persen in 1972 als manier van de Groninger Studentenbond (GSB) om haar achterban te informeren over de verhogingen van het collegegeld van de toenmalige regering. “De activistenbeweging in Groningen was toen al heel groot“, vertelt de huidige hoofdredacteur Rico Tjepkema.

Het resultaat was dat de GSB en daarmee de Nait Soezen groeideHet werd toen in een grote oplage gedrukt en was voor een gulden overal te koop.”

In de afgelopen jaren werd de opmaak steeds extravaganter. Maar in de nieuwe editie keert de redactie terug naar de spartaanse lay-out die de eerste uitgaven zo kenmerken. Bewust, vertelt de hoofdredacteur terwijl hij door een uitgave uit de vroege jaren tachtig bladert. “We wilden namelijk terug naar simpel en strak. Dat spreekt toch meer aan. Minder glossy, want het gaat om de inhoud.”

Schoppen tegen de status quo

Eén ding is nooit veranderd aan de Nait Soez’n; en dat is de felle toon waarmee het blad van leer trekt tegen lokale instituten zoals politiek en universiteit.

Thomas Reindersma is als bestuurslid van de GSB een vast onderdeel van de zeskoppige redactie. Hij legt uit. “Wij schoppen tegen de status quo en willen zo de discussie in de stad op gang brengen. Bijvoorbeeld over het rendementsdenken bij het bestuur van de Rijksuniversiteit: dat is iets waar we in onze opiniestukken keihard mee afrekenen.”

Toch vinden de makers het geen activistisch blad. Rico: “Wij hebben geen politiek programma en geen verborgen agenda. Kijk, soms zijn aanhangers van bijvoorbeeld rechtse systemen het niet met ons eens. En dat is juist goed. Het is de rol van ons als opinieblad: om reacties los te krijgen aan de andere kant van het spectrum.”

Want door gepeperde meningen op te schrijven ontstaan discussies, die op hun beurt de weg vrijmaken voor verbeteringen. Thomas ziet discussies als bakermat voor de beschaving. “Want dat is hoe onze democratie werkt. Door discussies op gang te brengen, krijgen mensen de kans om elkaar aan te vullen. Het ergste wat ons kan overkomen is dat iedereen in Groningen het met ons eens zou zijn.”

Papier verslaat Facebook

Ondanks de komst van het internet heeft de Nait Soez’n altijd vastgehouden aan een oud, vertrouwd medium: papier. Weliswaar is er een Facebook-pagina gemaakt en wordt er achter de schermen gewerkt aan een nieuwe site, toch zal de digitale wereld het nooit winnen van de analoge middelen.

Ik merk dat ik langzaam aan steeds allergischer wordt voor apparaten“, vertelt Thomas . “Papier is beter. Je kunt het vasthouden, je bladert er in een treinreis zo doorheen en hoeft je niet druk te maken over een batterij die bijna leeg is“.

En hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het doel wat de opiniemakers voor ogen hebben: de discussie voeden en voortzetten in de analoge ruimte, in plaats van in de comments van Facebook. “Want op Facebook polariseert elke discussie.“, analyseert Rico. “Iedere nuance ontbreekt op Facebook. Mensen hakken op elkaar in alsof het beesten zijn en zien daarom elkaars standpunten niet.”

Thomas is het daarmee eens. “Discussies op Facebook worden gewonnen door degene die de beste slagzin schrijft. Wij willen juist de discussie van diepgang voorzien. Geen impulsieve uitspraken, maar juist betogen waar over is nagedacht.”

De Nait Soez’n is verkrijgbaar in openbare gebouwen door heel Groningen, zoals de Oosterpoort, Zernike, Minerva en het UMCG. Digitaal is de jubileumeditie hier te lezen.