‘Tijdens mijn stage zag ik hoe hard de maatschappij kan zijn’

Geplaatst op:
‘Tijdens mijn stage zag ik hoe hard de maatschappij kan zijn’

Door zijn stage bij WIJS ging student Cas van der Laar anders aankijken tegen de samenleving. “Als student denk je niet aan de problemen van anderen. Tijdens mijn stage zag ik hoe hard de maatschappij kan zijn.

 

Paddepoel is een compleet andere wereld

Studenten worden wel eens verweten dat ze niet verder kijken dan naar het centrum. Ze zitten veilig in de collegebanken, waarbij de Diepenring een onzichtbare muur vormt die de jongeren afschermt van de rest van de maatschappij.

Neem nou Paddepoel. Een typische volkswijk in het noorden van de stad. Jong en oud, arm en rijk wonen er door elkaar heen, met het overdekte winkelcentrum als kloppend hart. Hier treffen we Cas van der Laar, student Toegepaste Psychologie, op zijn stageplek op het kantoor van Wijk Inzet Jongeren en Studenten (WIJS).

En ook al ligt Paddepoel op een paar fietsminuten van de Grote Markt, toch is het een compleet andere wereld. Cas legt het uit. “Normaal gesproken kom je als student niet in Paddepoel. Kom je hier om te chillen? Er zijn geen terrasjes. Cultuur? Ook niet. Dus als student loop je zo’n wijk mis.

Je merkt dat sommige verhalen echt zijn

Cas merkte op dag één van zijn stage al dat er een wereld van verschil zit tussen het centrum en de wijken. “Je hoort wel eens dat Groningen een arme stad is waar één van de vijf gezinnen onder de armoedegrens leeft. Als je dan hier in Paddepoel rondloopt, dan merk je dat die verhalen kloppen.”

Als student sta je bovenaan de ladder qua mogelijkheden, vat de student samen. “Dan sta je niet stil bij het feit dat andere mensen het minder goed hebben. Dat merk je pas als je ze spreekt wanneer ze hier binnenkomen. Je hoort van de situaties waarin ze zitten en leert zo hoe hard de maatschappij soms kan zijn.”

Volgens Cas is het daarom goed als studenten kijken wat er gebeurt buiten het centrum. Want zijn conclusies hebben hem aan het denken gezet. “Ik vind mezelf maatschappelijk betrokken, maar ik had geen idee van wat er zich allemaal in de wijken afspeelt.”

Lees ook:  Goede vraag: waar blijft die geur van suikerbieten?

Optimistisch als hij is, denkt Cas dat studenten een rol kunnen spelen in het oplossen van problemen. “Als toekomstig manager, directeur of advocaat denk ik dat het goed is om bewust te worden van de verbetering die de maatschappij kan gebruiken.”

WIJS: Student helpt Stadjer

Cas liep zijn stage bij WIJS, waar studenten zich inzetten voor de buurt als onderdeel van een module, stage of afstudeeropdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar wat er beter kan, of door buurtbewoners met raad en daad bij te te staan.

Dat bijstaan, dat gebeurt bijvoorbeeld bij de verschillende steunpunten. Stadjers met juridische, fiscale en financiële vragen kunnen op elk moment van de dag binnenlopen om een student het antwoord op een ingewikkelde vraag te laten geven. “En dat gebeurt heel vaak“, weet Cas te vertellen

Terwijl Cas ons het verhaal achter de steunpunten vertelt, meldt een buurtbewoner zich bij de balie. Cas excuseert zich en loopt naar de man toe om hem te helpen.

Als Cas terugkomt, vertelt hij dat dit een goed voorbeeld is van wat WIJS-studenten doen. “Deze meneer had problemen en zag door de juridische bomen het bos niet meer. Logisch, want niet iedereen heeft rechten gestudeerd. Een advocaat is erg duur, dus komen buurtbewoners bij ons om hun vragen te stellen.”

Wie met zo’n vraag aanklopt bij het steunpunt, kan rekenen op de volledige inzet van  de WIJS-studenten. “Wij pakken de case op en helpen iemand verder.” Rechtenstudenten worden ingezet om te vraag te beantwoorden. “Aan de hand van hun studie bekijken zij wat de wet voorschrijft, welke mogelijkheden iemand heeft en stellen zelfs het bezwaarschrift op.”

Lees ook:  Je bent voor of tegen Diftar, een tussenweg lijkt niet te bestaan

Explosie in Paddepoel

Het is bijna twee jaar geleden dat WIJS begon in Paddepoel en het project blijkt steeds succesvoller. Buurtbewoners weten het pand steeds beter te vinden, organisaties kloppen aan voor studenteninzet en de onderwijsinstellingen plaatsen er graag studenten.

WIJS is aan het exploderen“, vertelt Cas. “De formule blijkt te werken.” Volgens hem komt dit doordat studentenstad Groningen tienduizenden potentiële ‘werknemers’ heeft voor WIJS. En de vraag vanuit de Stadjers houdt niet op. Cas: “Er zijn altijd situaties waarbij de inzet van studenten kan bijdragen aan een oplossing.”

Het uiteindelijke doel moet zijn om het samenleven tussen Stadjers en studenten te bevorderen. Als student Toegepaste Psychologie snapt Cas deze insteek als geen ander. “Hoe meer je in contact komt met elkaar in een neutrale setting, hoe positiever je elkaar beoordeelt. WIJS faciliteert die contacten, dus ben je heel concreet bezig met het samenleven van studenten en Stadjers.”

Die samenwerking tussen studenten en Stadjers, dat is wat Cas zo aanspreekt. “De filosofie van WIJS is ijzersterk. Veel organisaties hebben als doel om geld te verdienen. En daar is natuurlijk niks mis mee. Maar dan is het ook verfrissend als je een organisatie hebt die oprecht bezig is om mensen te verbinden.”

Meer over WIJS lees je op Facebook. Ben jij (of ken jij) iemand die stage wil lopen bij WIJS? Check dan het indrukwekkende aanbod stageplekken en afstudeeropdrachten op deze pagina.