Hoe een barbecue de Indische Buurt de straat op kreeg

Geplaatst op:
Hoe een barbecue de Indische Buurt de straat op kreeg

Dankzij de Leven in Stad-subsidie schieten de buurtfeesten dit jaar als paddenstoelen uit de grond. Zo ook aan de Marowijnestraat en Coranthijnestraat.

Aafkelien Dallinga is één van de organisatoren achter de jaarlijkse bijeenkomst. Aafkelien ging de uitdaging aan om, naast haar drukke leven als werkende moeder, de hele buurt op te trommelen. Dit jaar voor de derde keer achter elkaar. “Al drie jaar nemen we met vier vrouwen de organisatie op ons. Zo willen we de buurt gezelliger maken. Minder anoniem.”

In het stukje Indische Buurt van de werkende moeders, werken namelijk de meest uiteenlopende mensen. “Er is hier heel veel variatie in leeftijd, cultuur en leefstijl Er zijn veel sociale huurwoningen en zowel mensen met een baan als werklozen.” En natuurlijk een hoop studenten, al is dat een relatief nieuwe groep in de wijk: sinds 2010 zijn er in totaal acht huizen bijgekomen. “We hebben inmiddels vijftig studenten verwelkomd. Ook internationale studenten, maar in die groep is heel veel doorstroom.

buurtfeest-marowijnestraat-en-coranthijnestraat-2<

Dichter bij elkaar

Hoe breng je al die verschillende mensen dichter bij elkaar? Het antwoord op die vraag was een buurtbarbecue op een zomerse septemberdag. Vorig jaar zag Aafkelien namelijk dat een groepsactiviteit de beste manier is om studenten en Stadjers dichter bij elkaar te brengen. “In de afgelopen jaren zijn de studenten heel actief geweest met de organisatie. Opbouwen, afbreken en eten maken. Studenten hielpen mee op alle vlakken, zelfs met kinderactiviteiten zoals knutselen.”

Ook dit jaar kwamen er verschillende studenten hun kamer uit om kennis te maken met de buurt. Het bleek een geslaagd feest. “Ik schat dat er 120 mensen waren, zowel kinderen als volwassenen.” En er was in ieder geval genoeg te doen. “Er was een taartenbakwedstrijd, popcornmachine, stormbaan en oud-hollandse spelletjes, een picknicktafel met knutselactiviteiten (fotolijsten verven en versieren) en een met koffie, thee en wat lekkers. En twee tafels met schmink.” Een professionele fotograaf uit de buurt liep de hele dag rond met een grote camera. “Dus die zorgt dat de gemaakte fotolijsten straks volhangen met foto’s van alle buren.”

Mooi aandenken

Naast een hoop foto’s heeft de buurtbarbecue nog een ander leuk aandenken opgeleverd, want het budget liet nog nét wat ruimte over voor de aankoop van een nieuwe picknicktafel voor in de speeltuin. Die werd vorige week bezorgt en voegt een centrale ontmoetingsplek toe aan de buurt. “Ik verwacht dat er de komende jaren veel lief en leed wordt gedeeld tussen buurtbewoners aan deze tafel.

Zittend op het Larynx-houten tuinmeubel, kunnen de buurtbewoners in ieder geval fijne herinneringen ophalen aan de dag waarop bijna de hele buurt op straat te vinden was. “We hadden bijna tropisch weer en dat maakte de feestvreugde compleet. Voor ons is het doel van ‘de buurt verbinden’ gelukt.”