Goedkope fietsen in Groningen, maar je moet er wel vroeg voor opstaan

Geplaatst op:
Goedkope fietsen in Groningen, maar je moet er wel vroeg voor opstaan

Goedkope fietsen in Groningen kopen? Check. Waar? Openbare fietsenverkoop in de Oude Ebbinge.

In Groningen heb je meer fietsen dan inwoners. Jammer alleen dat die tweewielers niet zo heel erg lang meegaan.

Neem nou onze redactiefiets: na maandenlange trouwe dienst houdt zo’n beetje de hele binnenkant van de kettingkast ermee op. Niet gek hoor, want dat ding is in het afgelopen jaar flink afgebeuld.

Uiteindelijk blijkt een reparatie duurder dan dat hele ding waard is. Tijd voor een nieuwe.

En natuurlijk zijn er fietsenwinkels genoeg in Grunn’n, maar dat is ons te makkelijk. Onze missie? Kijken of we een goedkope fiets kunnen scoren bij WerkPro in de Oude Boteringe.

 

Goedkope fietsen in Groningen? Lijkt wel een ding van Frankenstein 

Wat is het verhaal? Met enig regelmaat doet de gemeente een opruimactie van oude fietsbarrels waarvan de eigenaar kennelijk heeft ‘vergeten’ hem ergens te hebben gestald. De barrels worden overgebracht naar de Travertijnstraat, waar de eigenaar ze kan komen ophalen.

En als niemand de fiets ophaalt? Dan worden de weesfietsen opgelapt. Nieuwe banden waar nodig, slot erop en de verlichting weer aan de praat. Moet ook niet zo moeilijk zijn, want onderdelen hebben ze in het depot genoeg.

En zo kun je wel zeggen dat er allemaal fietsen naar buiten rollen met een hoog Frankenstein-gehalte, volledig opgetogen uit de onderdelen van dode tweewielers. Recycling 2.0 noemen we dat. Goedkope fietsen in Groningen rollen zo dus.

 

06.01 uur. Vroeg opstaan. Héél vroeg opstaan. 

Om de twee weken worden de goedkope Frankenstein-fietsen in Groningen voor een prikkie verkocht in de fietsenstalling naast de bibliotheek. Kom vroeg, raadt de website ons aan.

Onze zoektocht begint op op vrijdagmorgen met een rinkelende wekker, op een  tijdstip waarop we ons eigenlijk veel liever hadden omgedraaid. Toch maar opstaan. Nait soezen, kop d’r veur et cetera, maar van harte gaat het nog niet he-le-maal.

 

07.20: Een enkele zwalkende nachtbraker

Op de Grote Markt zijn de sporen van een stapavond nog goed te zien. De gemeentelijke schoonmakers zijn bezig om de troep op te ruimen en we zien een enkele nachtbraker zwalkend de weg naar huis zoeken. De Martinitoren vertelt ons dat het net even voorbij kwart over zeven is in Groningen.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar volgens ons voldoen we ruimschoots aan het criterium ‘op tijd’. Sterker nog: we verwachten dat we als één van de eersten aankomen. Of toch niet?

Bij de goedkope fietsenstalling staan een stuk of twintig mensen. Veel jongeren, waarvan een aantal internationals. De sfeer is melig. Een enkeling wrijft de slaapkorrels uit de ogen. De ander geeuwt en gaapt hevig. Zie je wel: we zijn niet de enigen die liever waren wezen uitsnurken.

 

07.30: Nummertjes trekken voor een fiets

Goedkope fietsen in Groningen koop je van deze man.

Stipt om half acht komt het mannetje van de fietsenverkoop naar buiten. Een guitig ventje. Wilde liever niet herkenbaar op internet, dus we hebben hem geblurred.

We mogen in een rij en krijgen allemaal een papiertje met nummer. Achter ons druppelen nog wat mensen binnen. Ook voor hun zijn er loten genoeg.

 

07.45: En nu?

Trots zijn we op het papiertje met volgnummer.

Het guitige mannetje wijst de weg. We moeten met een boog om de bieb heenlopen, verzamelen bij de achterkant. In een colonne vertrekken we: net de avondvierdaagse, maar dan in de ochtend.

Zo vroeg op de ochtend geeft het Academieplein een hele andere aanblik dan overdag. Geen student te bekennen, nog geen fiets bij de UB en een potdichte Mr. Mofongo. Het lijkt wel een spookstad.

In het steegje achter de bieb is de sfeer (wederom) melig. Tientallen mensen en iedereen heeft een lootje in de handen. En nu? Nu niks. Helemaal niks, want de fietsenverkoop begint om half negen.

Smartphones worden massaal uit de broekzak gehaald, maar wie wil je op dit tijdstip gaan lopen appen? De meligheid slaat al snel om in verveling en een voor een gaan de fietsenjagers een wandelingetje maken.

Goedkope fietsen in Groningen, je moet er iets voor over hebben.

 

08.00: Hé, die ken ik!

Even naar de Appie in de Ebbinge dan maar. Ons idee om even te gaan shoppen is kennelijk niet bijster origineel, want we komen de helft van de groep van zonet tegen. En ja hoor, we staan wéér te wachten tot een dichte deur ons binnenlaat. We grappen en grollen wat met onze lotgenoten. Want ja: gezamenlijke ontberingen scheppen een band.

 

08.30: De fietsenverkoop is begonnen

Fast forward naar half negen. In het steegje tellen we inmiddels vijftig, zestig mensen en zwaait de achterdeur van het depot sierlijk open. Een man roept de volgnummers om en laat telkens een klein groepje naar binnen.

Het wordt nu toch wel spannend. Inmiddels zijn we ruim anderhalf uur aan het wachten, maar we hebben natuurlijk geen enkel idee van welke fietsen er op ons te wachten staat. Zit er een goede deal bij? Is de kwaliteit wat okay? Vragen spoken door ons hoofd als uiteindelijk ons volgnummer wordt omgeroepen.

 

09.00: Enteren!

Opgetogen lopen we het trappetje af en begaan de fietsenkelder. Er zijn twee gangpaden vol afgedankte tweewielers, klaar voor adoptie. De fietsen zijn gesorteerd op prijskaartje. In het linker gangpad fietsen van boven de honderd euro, in het rechter gangpad de fietsen die goedkoper zijn. Twee studentes voor ons snaaien twee gelijkende roze fietsen uit het rek en hebben, zo te horen, de dag van hun leven.

Je kunt zeggen wat je wil, maar over de kwaliteit valt niets te klagen. We trekken een paar fietsen uit het rek en kunnen vaststellen dat de remmen het doen, dat de verlichting werkt en er overal een prima slot op zit. De goedkoopste fiets die we zien is € 75 en rond de tachtig euro is er nog volop keuze. We maken onze keuze: onze redactiefiets wordt een groene Batavus met versnellingen.

 

09.30: Buitenlucht van Groningen

Het afrekenen van de fiets duurde een kwartiertje, maar aan wachten zijn we inmiddels wel gewend.  Rond half tien rijden we naar buiten op onze nieuwe tweewieler en zien hoe de stad inmiddels wakker is geworden. De eerste winkels zijn aan het openen, terrasstoelen worden buiten gezet.

 

Trots!

En we zijn trots. Heel trots. Hebben we aan onze fiets dan een topdeal? Dat nou ook weer niet. In de fietsenwinkel heb je voor hetzelfde geld een vergelijkbare fiets. Maar we zijn een halve werkdag verder en door alle moeite die we er voor deden, is deze fiets ons éxtra waardevol.

Thuis trekken we een big-ass Axaslot uit de kast, want deze goedkope fiets willen we – althans voor nu – nooit meer kwijt.