Dicht op elkaars lip en toch geen ergernis in de Jozef Israëlsstraat

Geplaatst op:
Dicht op elkaars lip en toch geen ergernis in de Jozef Israëlsstraat

Bewoners van de Jozef Israëlsstraat geven het goede voorbeeld.

In de stad woon je vrij dicht op elkaar. En er zijn maar weinig straten waar je meer mensen per vierkante meter hebt, dan in de Jozef Israëlsstraat.

Als we de wijk inlopen, dan valt ons namelijk de typisch stadse bouw gelijk op. Voordeuren van de ellenlange rijtjeshuizen zijn dicht op elkaar gebouwd en tot hoog in de lucht zijn er verschillende woonlagen. Woonlagen gevuld met studenten én Stadjers.

En toch gaat het in deze buurt relatief goed. Er is wel eens een incidentje, maar in het algemeen kun je de Jozef Israëlsstraat zien als een schoolvoorbeeld van een straat waar Stadjers en studenten goed met elkaar samenleven.

 

Jaarlijks feest voor de straat

Eén van de dingen die ongetwijfeld bijdraagt aan de goede onderlinge sfeer, is het jaarlijkse straatfeest voor Stadjers en studenten. Vorige maand was het weer zover: de voordeuren konden open en de bewoners gingen de straat op.

Hein Pronk is van de organisatie en vertelt ons dat het organiseren van een gezamenlijk feest een duidelijk doel heeft. “Voor de goede sociale cohesie tussen studenten en overige burgers“, is zijn mening. Hein spreekt over een ‘geweldig straatfeest’, waar spontane ontmoetingen de rode draad vormen.

Niet alleen buurtfeest zelf symboliseert de goede verhoudingen in de buurt, ook de opbouw is een teameffort. Mede met dank aan het regionaal opleidingencentrum, die de nodige mankracht leverde. “De studenten van het Noorderpoort hebben zich weer verdienstelijk gemaakt“, vertelt Hein. “Ze hielpen bij de opbouw van de tenten en het plaatsen van twaalf tafels en de banken.

Hein besluit te vertellen dat de pubquiz, een toespraak van wijkwethouder Roeland Van der Schaaf én het prachtige nazomerweer de avond compleet maakten. “En daarnaast was er veel te eten“, voegt Hein er snel aan toe.

Lees ook:  RUG onderzoekt impact corona op klimaatdoelstellingen

Het straatfeest aan de Jozef Israëlsstraat wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van Levenin Stad, waar Stadclickt.nl onderdeel van uitmaakt.