De kick van de politiek

Geplaatst op:
De kick van de politiek

Arjen Banach is met 26 jaar de jongste fractievoorzitter in de gemeenteraad. Wat trekt een pas afgestudeerde zo aan aan de politiek?  

We vroegen het aan deze kersverse leider van de partij Student & Stad.


Wat is de kick van de politiek?

“De kick is dat je kan meepraten en kan meebeslissen op lokaal niveau.  Ik woon nu zeven jaar in Groningen en ken de stad door en door. Je kan dan heel concreet met mensen praten en samen bepalen wat het beste is voor de stad. Dat is echt heel gaaf, omdat het allemaal in de buurt afspeelt. Een plek in de Tweede Kamer zou niets voor mij zijn. Dat staat allemaal te ver van mij af.”

Wou je altijd al de gemeentepolitiek in?

“De politiek stond altijd al op mijn bucket list. Het kwam in een stroomversnelling toen een bevriend gemeenteraadslid me uitnodigde voor een brainstormavond. Van daaruit ben ik uiteindelijk fractievoorzitter geworden van Student en Stad.”

De politiek heeft een saai imago. Terecht?

“Nee. Natuurlijk heb je wel eens een week waarin je veel met de begroting bezig bent. Daar moet je dan even doorheen en dan zijn er vanzelf weer leuke dingen. Het leukste vind ik contact met de achterban. Albertus, Vindicat, SOG, HSV… Dat betekent vaak met elkaar praten, ideeën ophalen en vertellen over waar de gemeente mee bezig is.”

 

IMG_1168

 

Je vertegenwoordigt studenten. Wat vinden studenten van de Stadjers?

“Ik denk dat ze er helemaal niets van vinden, want een hoop studenten verdiepen zich niet in de Stadjers. Een voorbeeld: de stad is een van de grootste armoedegebieden van het land, met veel mensen die in de schulden zitten. Ik merk dat bijna geen student weet dat deze problemen spelen in de wijken.”

Zijn studenten te druk met studie en feesten? 

“Dat is geen desinteresse, maar komt door de afstand. Studenten wonen vaak in het centrum of studentenwijken, een hele andere leefomgeving dan die van de Stadjers.”

En wat vinden Stadjers van studenten?

“Stadjers zien studenten vaak als tijdelijke bewoners die studeren, soms een feestje geven maar geen steentje bijdragen.”

 

studstad

 

En is dat beeld terecht?

“Ik denk dat het voor sommige Stadjers moeilijk inleven is. Dat snap ik ook wel, Stadjers zijn vaak ouder en bezig met hele andere dingen. Maar ik zie vooral de goede kanten. Dat studenten de stad bruisend maken. Vergelijk Groningen maar met Leeuwarden. Ook een mooie stad, maar een stuk minder levendig.”

Hoe breng je student en Stadjer dichter bij elkaar?

“Ik vind het belangrijk dat studenten vanuit het onderwijs iets bijdragen. Tijdens de opleiding werken veel studenten met fictieve opdrachten. Maar dat kan ook anders. Laat de studenten kijken naar maatschappelijke problemen en geef ze studiepunten voor oplossingen. Zo komen groepen bij elkaar en versterken ze elkaar.”

Meer over Student en Stad lees je op hun website. Tot slot liet Arjen ons nog weten dat hij op 24 juni als cabaretier in het Grand Theatre staat. In zijn theatershow praat en zingt hij met veel humor over maatschappelijke thema’s.