‘Als je elkaar kent, hou je rekening met elkaar’

Geplaatst op:
‘Als je elkaar kent, hou je rekening met elkaar’

Burendag 2017 staat voor de deur. Een dag waarop buren laten zien dat zij sámen de wijk zijn. Maar hoe belangrijk is het dat buren elkaar goed kennen?

Voor een antwoord op deze vraag gingen we naar de Zeeheldenbuurt, een wijk die bekend staat om opvallend grote sociale samenhang. Zo’n soort buurt waar mensen elkaar nog op straat groeten en waar de sfeer soms meer lijkt op een dorp dan op een stad.

Opvallend detail van de Zeeheldenbuurt: in deze wijk is vier keer per jaar een buurtfeest. Veel vaker dus dan in menig andere wijk. Buurtbewoners verzamelen vier keer per jaar rond bijvoorbeeld de barbecue of kerstboom en leren elkaar zo beter kennen.

En dat triggert ons. Want wat gebeurt er in een wijk waar vaak iets te doen is? Leven buren anders met elkaar samen, op het moment dat we elkaar vaker zien?

buurtfeest zeeheldenbuurt 1

Buurtbarbecue als eyeopener

Met onze vragen in het achterhoofd lopen we de jaarlijkse buurtbarbecue van de Zeeheldenbuurt binnen. Een goed gevulde partytent biedt ruimte aan kilo’s eten, swingende livemuziek en een heleboel buurtbewoners.

Vanachter de tapinstallatie overziet buurtbewoner Ruurd Voorneveld het hele feest. “Je ziet dat een buurtfeest zorgt voor verbinding“, vertelt de goedlachse buurtbewoner.

En hij heeft gelijk. Want overal waar we kijken, zien we buurtbewoners met elkaar in gesprek. Ruurd slaat het allemaal tevreden gade. “Mensen komen samen en raken aan de praat over de wijk waarin ze wonen.” Soms is dat een grote eyeopener. “Sommige mensen komen erachter dat hun buren al vanaf hun studietijd in de wijk wonen.”

In de weken na zo’n feest, merkt Ruurd het toegenomen begrip. “Mensen letten wat meer op elkaar. Stadjers, studenten: ze raken meer betrokken bij hun buurt.”

Verloop in wijk gecompenseerd

Buiten de volle partytent spreken we buurtbewoner Jeroen Meijer. Hij merkt op dat het goed is om meerdere malen in het jaar iets met de buurt te doen. “Typisch voor de stad is dat je veel verloop hebt in de wijk“, vertelt Jeroen. “Zowel onder Studenten als stadjers komen en gaan de mensen. Zo’n gezamenlijke activiteit bevordert dan de saamhorigheid, want mensen leren elkaar kennen.”

Niko Winkel, ook buurtbewoner van de Zeeheldenbuurt, knikt instemmend. “Als buren elkaar kennen, werkt dat verbindend.” En dat heeft een positieve invloed op de wijk. “Als je je buren kent, dan gedraag je je anders. Socialer.

Niko noemt studentenfeestjes – die natuurlijk ook in deze buurt geregeld voorkomen – als een goed voorbeeld van de winst die buren kunnen behalen door elkaar beter te leren kennen. “Als je weet dat je buurman last heeft van een nachtelijk feest, dan hou je daar gemakkelijker rekening mee zodra je elkaar beter kent.”

buurtfeest zeeheldenbuurt 3

buurtfeest zeeheldenbuurt 2

 

Ook een buurtactiviteit organiseren? Kijk dan even op de website van Leven in Stad. Evenementen waar Stadjers en studenten elkaar ontmoeten, komen in aanmerking voor een subsidie van € 500.