Gronings onderzoek wijst uit: de winterdepressie bestaat niet

Geplaatst op:
Gronings onderzoek wijst uit: de winterdepressie bestaat niet

Is de winterdepressie een mythe? Wetenschappelijk onderzoek in Groningen zorgt voor een nieuwe kijk op dit fenomeen.

Als de dagen korter worden, hoor je steeds meer mensen erover: de winterdepressie. Aan de Rijksuniversiteit van Groningen werd onderzoek gedaan naar dit fenomeen, met een bijzondere uitkomst: de seizoenen hebben veel minder invloed op onze stemmingen en psychische klachten dan gedacht.

Dezelfde klachten als de rest van het jaar

Tijdens het onderzoek werden de gegevens van mensen met én zonder psychische klachten geanalyseerd. De uitkomst: in de winter werden dezelfde klachten waargenomen als de rest van het jaar. Zelfs bij de patiënten die aangaven een winterdepressie te hebben, werden de rest van het jaar dezelfde klachten waargenomen als in de winter.

Het fenomeen winterdepressie zou deels kunnen voortkomen uit een psychologisch mechanisme: patiënten schrijven hun klachten niet toe aan een interne aangelegenheid, maar een externe omstandigheid, in dit geval het seizoen.

Het onderzoek vond plaat bij het Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, en staat beschreven in het proefschrift Light upon seasonality van drs. Wim Winthorst.