Wachten in een behandelkamer: het Martini houdt wachtkamers zo leeg mogelijk

Geplaatst op:
Wachten in een behandelkamer: het Martini houdt wachtkamers zo leeg mogelijk

Wachten in een lege behandelkamer: het is één van de manieren waarop het Martiniziekenhuis de wachtruimtes zo leeg mogelijk wil houden.

Want hoe start je de normale zorg weer op, zonder dat het té druk wordt in de wachtkamers? Het antwoord op die vraag vereist de nodige puzzelstukjes om te leggen.

Gelukkig zijn er in deze stad genoeg knappe koppen en daarom heeft het Martiniziekenhuis de handen ineen geslagen met de RUG. Samen kwamen ze tot creatieve oplossingen waarmee de anderhalve meter in de wachtkamers het uitgangspunt is.

Slimme software zorgt voor rust op de poli

Samen werkten ze aan een nieuwe app, die het makkelijker maken moet maken om de zorg te plannen.

De app is gebaseerd op een wiskundig model, ontwikkeld door RUG-onderzoekers. De app past zoveel mogelijk spreidingsopties toe (zoals het verspreiden van de pauzes en de begintijden van de behandelingen) en zet vrije behandelkamers in als wachtruimte.

Dr. Marinus van der Ploeg, gynaecoloog in het Martini, reageert verheugt: “We willen iedereen weer zo snel mogelijk de zorg verlenen die ze nodig hebben. Daarbij is spreiden in ruimte en tijd het devies.”

De eerste versie van de app wordt momenteel getest op twee poli’s: Obstetrie en Gynaecologie. In de komende tijd moet blijken welk effect de maatregelen hebben op de beschikbare zorgcapaciteit in het ziekenhuis.

Een andere manier van plannen

De nieuwe anderhalvemetersamenleving vraagt om een andere manier van plannen voor bijvoorbeeld röntgenfoto’s en echo’s, weet het ziekenhuis (bij monde van Justin Drupsteen, Manager Integraal Capaciteitsmanagement in het Martini Ziekenhuis) te vertellen.

Door de 1,5 meter maatregelen zal het aantal patiënten dat tegelijkertijd in een wachtkamer aanwezig is, soms met wel 75% verminderd moeten worden“, aldus de manager.

Tegelijkertijd wil het ziekenhuis patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Daarom zijn er in april al grote stappen gezet om het aandeel de reguliere zorg weer te vergroten.