RUG doet gooi naar Klokhuis Wetenschapsprijs

Geplaatst op:
RUG doet gooi naar Klokhuis Wetenschapsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan de Klokhuis wetenschapsprijs.

Want met onderzoeken kun je niet jong genoeg beginnen.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

De Klokhuis Wetenschapsprijs is bedoel om de jonge kijkertjes bekend te maken met wetenschappelijk onderzoeken. Kinderen stemmen hierbij zelf op welk onderzoek ze het meest interessant en relevant vinden.

Over het winnende onderwerp wordt vervolgens een wetenschapsaflevering gemaakt, zoals vorig jaar de Klohuisaflevering ‘Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken‘.

Goede dingen gebeuren in Groningen

De Rijksuniversiteit heeft vier onderzoeken, uitgevoerd door knappe koppen in Groningen, genomineerd voor een prijs. Een bijzonder leuke én nuttige stunt natuurlijk.

Alleen al de nominaties zetten de Universiteit wederom stevig op de kaart, en laten ook aan de volgende generatie onderzoekers zien dat er hier in Groningen goede dingen gebeuren op het gebied van onderzoek en wetenschap.


De vier onderzoekers en waar ze voor staan

De inhoud van elk van de vier onderzoeken is natuurlijk uitgebreid te lezen op de site van de RUG. Een samenvatting van het werk van de vier onderzoekers, die de Klokhuis-kijkers moeten gaan overtuigen:

Anne Margit Reitsema: Doet onderzoek naar geluk en brengt in kaart waar zowel kinderen als jongeren gelukkig van worden.
Canan Çakirlar: Doet laboratoriumonderzoek bij dierenbotten en ontdekt hoe dieren duizenden jaren geleden leefden, hoe ze eruit zagen en of ze vrij rondliepen.
Casper van der Kooi: Kwekt planten van over de hele wereld en onderzoekt hoe bestuivers (bijen, vlinders etc) de bloemen zien en hoe daardoor verschillende bloemkleuren ontstaan.
Malou Luchtenberg: Onderzoekt (samen met het UMCG) mogelijke verbeteringen aan medisch onderzoek bij kinderen, en presenteert dit aan zowel artsen als onderzoekers.


Hoe verder?

Het Klokhuis nomineert tien onderzoeken uit de landelijke inzendingen. Kinderen kunne vervolgens stemmen en op 15 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het Inscience International Science Film Festival.