RUG-docent gaat onderzoeken of je van bier socialer wordt

Geplaatst op:
RUG-docent gaat onderzoeken of je van bier socialer wordt

Even wat luchtigs aan het eind van een welbewogen week. Zoals bier.

Word je van bier socialer? Dat mensen er losser van worden dat is bekend. Maar worden mensen bijvoorbeeld ook meer empathisch na het nuttigen van een aantal goudgele rakkers?

Het is een goede vraag waar de wetenschap – hoe raar dat ook klinkt – kennelijk nog helemaal geen antwoord op heeft.

Nog lang niet alles is bekend

Door de jaren heen zijn er wel onderzoeken gepubliceerd van sociale internactie na sterke drank…. Maar van het effect van bier op sociaal gedrag is nog lang niet alles bekend.

Maar daar komt verandering in.

Marije aan het Rot, onderzoeker en docent bij de afdeling Psychologie van de RUG, start volgend jaar een onderzoek naar de sociale effecten van bier op mensen.

Op de website van de RUG legt ze haar missie uit. “Ik wil specifiek kijken naar empathie omdat mensen vaak denken dat ze socialer worden na het drinken van alcohol, terwijl dat misschien niet echt zo is.”

Tijdens het onderzoek gaan proefpersonen, tegen een vergoeding, bier drinken in een laboratorium. Na afloop krijgen de deelnemers een blaastest, zodat niemand onder invloed het verkeer in gaat.

Voor vrouwelijke deelnemers zal bovendien een zwangerschapstest klaarliggen. Just in case. “Vanuit ethisch oogpunt wil ik zeker weten dat ik alleen vrouwen die niet zwanger zijn alcohol geef“, aldus de onderzoeker.