RUG psycholoog vraagt zich af: “Zullen de mensen nog hetzelfde zijn na deze crisis?”

Geplaatst op:
RUG psycholoog vraagt zich af: “Zullen de mensen nog hetzelfde zijn na deze crisis?”

RUG-psycholoog Pontus Leander leidt het wereldwijde psychologische onderzoek PsyCorona. Op de website van de universiteit vraagt hij zich af of we hierna nog hetzelfde zijn als hiervoor.

Wekenlang thuis zitten, handen wassen bij de supermarkt en social distancing als norm: de gevolgen van de coronacrisis grijpen diep in op ons dagelijks leven. Maar wat doet zo’n crisis met de psyche?

Het enige wat momenteel zeker is, is dat de toekomst onzeker blijft. En dat maakt de crisis interessant voor psychologen, zoals universitair hoofddocent Pontus Leander “Zullen de mensen nog hetzelfde zijn na deze crisis? Daar ben ik persoonlijk nog het meest nieuwsgierig naar“.

Op de website van de RUG doet hij zijn verhaal over de veranderingen die we samen doormaken. “Sommige van die veranderingen waren tot voor kort nog ondenkbaar“, aldus de hoofddocent. “Je ziet nu dat de samenleving razendsnel verandert. Als psycholoog vind ik het interessant om te zien waar mensen voorrang aan geven en wat we juist besluiten los te laten.

Verandert de mens door de pandemie?

Op de vraag wat de crisis met ons doet, moet het wereldwijde onderzoek PsyCorona antwoord gaan geven. Psycholoog Pontus Leander leidt het onderzoek en legt op de site van de RUG uit waarom dit onderzoek nodig is. “Psychologie en cultuur kunnen de verspreiding van het virus beïnvloeden,” legt hij uit.

De psychologie van de mens kan ook veranderen als reactie op de pandemie. Met gedrags- en datawetenschappers willen we plekken kunnen identificeren waar vlug opgetreden moet worden om de verspreiding van de pandemie tegen te gaan en de sociale schade tot een minimum te beperken.”

Van het welzijn tot complottheorieën

Het onderzoek PsyCorona wordt wereldwijd in twintig talen georganiseerd door honderd psychologen, onder Groningse leiding. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst, waarop alle aspecten van de gevolgen van de crisis worden uitgevraagd – van het welbevinden tot complottheorieën.

Door hetzelfde onderzoek in meerdere landen tegelijkertijd uit te voeren, moet hopen de onderzoekers snel duidelijkheid te krijgen over de gemoedstoestand waarmee we de toekomst ingaan.

Foto bovenaan: het stadsstrand voor de crisis (archiefbeeld).