Onderzoekers RUG: de wolf is terug en dat is helemaal niet erg

Geplaatst op:
Onderzoekers RUG: de wolf is terug en dat is helemaal niet erg

Na honderd jaar is de wolf weer terug . Doodeng? Onderzoekers van de RUG vinden van niet. 

Vorig jaar werden er tien gespot in Nederland: wolven. Ten minste één signalering was in provincie Groningen en dus concluderen wetenschappers eensgezind: de wolf is na honderd jaar weer terug.

De grote vraag is: hebben we iets te vrezen? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen doken (samen met collega’s uit Utrecht en Polen) in dit vraagstuk.

Ze komen nu met een verrassende conclusie: de wolf en de mens kunnen eigenlijk prima samen.

 

Geen hongerige wolven in het Stadspark

We hoeven namelijk helemaal niet bang te zijn voor een levensgevaarlijke confrontatie met een wolf in het Stadspark, concluderen we uit de mening van de onderzoekers. Wolven blijken vooral geïnteresseerd in vee en wild.

Het gevaar voor de mens is zeer klein“, vertellen de onderzoekers. “Maar het zijn wel grote roofdieren en die moeten met gepast gedrag worden bejegend.”

Wederzijds respect tussen de wolf en de mens is de beste oplossing, betogen de onderzoekers. “Het gedrag van mensen in gebieden met wolven bepaalt in belangrijke mate of er ongelukken gebeuren,” zegt ecoloog Dries Kuijper, één van de onderzoekers.

 

Afschieten of niet?

Momenteel wordt een signalering van een wolf vaak opgevolgd met een discussie over het wel of niet afschieten, zeker als boeren in de omgeving hun veestapel aangevallen zien.

Toch is dit niet nodig, volgens de onderzoekers. Het plaatsen van afrasteringen en zorgen voor voldoende prooi (wild, zoals herten en reeën) zou al voldoende zijn om de hongerige wolf weg te houden van bij onze boeren. Toch is er nog een lange weg te gaan.

Het besef dat een natuurlijke hoge wildstand de overlast door wolven bij veehouders kan verminderen is echter nog niet doorgedrongen”, zegt ecoloog Chris Smit, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Dit vraagt om een drastische aanpassing van het huidige wildbeheer in veel gebieden.”

 

Een aanwinst

Toch kan de wolf juist een aanwinst zijn. “Als we het landschap aantrekkelijker maken voor wolven met bijvoorbeeld hogere wildstanden en het actiever verbinden van natuur, kan de terugkomst van de wolf bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de Nederlandse natuur,” vult onderzoeker Joris Cromsigt aan.