Kribberij met de buren? Groningse hoogleraar geeft online advies

Geplaatst op:
Kribberij met de buren? Groningse hoogleraar geeft online advies

De nieuwe site overlastadvies.nl geeft gratis (juridisch) advies bij burenruzies. De site is bedacht door Michel Vols, hoogleraar aan de RUG.

Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft vroeg of laat wel eens last van zijn buren. Muziek in de achtertuin, een vuurkorf, een blaffende hond. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. We kiezen er immers zelf voor om met zijn allen dicht op elkaar te gaan wonen, dus af en toe wat leefgeluiden horen daarbij.

Maar wat als de overlast de spuigaten uitloopt? Als overhangende takken zorgen voor verhitte discussies? En als nachtelijke feestjes op je op bijna dagelijkse basis uit je slaap houden? Dan wordt het al snel minder leuk.

Koren op de molen van Michel Vols, hoogleraar aan de RUG en oprichter van de site overlastadvies.nl.

 

Site nodig door de vele vragen aan de hoogleraar

Michel is hoogleraar openbare-orderecht en is gespecialiseerd in burenruzies. Zijn kennis op dit gebied maakt dat hij veel gevraagd wordt om zijn mening te geven (zoals zondag nog in het tv-programma De Monitor, hier te zien op Uitzending Gemist).

Enige probleem: tijd voor beantwoording van alle individuele vragen die hij ontvangt, die tijd die heeft hij niet. Michel vertelt: “Het is voor mij helaas niet mogelijk om al die individuele vragen te beantwoorden. Het geven van individuele adviezen over overlast is niet goed te combineren met onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.”

Hij zette zijn tijdgebrek om in een goed idee n stond daarmee aan de wieg van de nieuwe site overlastadvies.nl.

 

Juridisch advies bij 600 variaties

Op de site kunnen buren (anoniem) hun situatie beschrijven. Wat is het probleem, welke stappen zijn al genomen en welke instanties zijn er al betrokken? Het invullen van de vragenformulieren eindigt in een (uitgebreide) PDF, waarin alle (al dan niet juridische) opties nauwkeurig zijn beschreven.

Bij het maken van de site, werkte werd samengewerkt met Laurent Jensma, docent en onderzoeker IT-recht bij de RUG.

Hij licht werking van de site toe. “Op basis van de verschillende situaties en kenmerken die de gebruiker invoert, genereert overlastadvies.nl een passend juridisch advies.” Oppervlakkig is de site allerminst. “Het is echt geavanceerd en kwalitatief hoogstaand: er zijn meer dan 600 variaties mogelijk.”

Foto: Elmer Spaargaren