Jonge kunstenaar Jorge Luis Barragán Castaño wint prestigieuze prijs

Geplaatst op:
Jonge kunstenaar Jorge Luis Barragán Castaño wint prestigieuze prijs

De jonge kunstenaar Jorge Luis Barragán Castaño ging gisteren naar huis als winnaar van het George Verbergstipendium 2018. 

Het George Verbergstipendium 2018 is toegekend aan Jorge Luis Barragán Castaño (Bogota, 1991). Dat maakte wethouder Paul de Rook gisteren bekend in Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen.

Het stipendium, dat bestaat uit een prijs van € 10.000, is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Het juryrapport over Barragán Castaño: “Jorge wil verschillende botanische tuinen bezoeken in Noord-Europa die een verbinding zijn tussen de onderwijsinstelling van een universiteit, het museum en een park; de botanische tuin als alternatieve tentoonstellingsplaats en als aanjager. Niet alleen van wetenschappelijke, maar ook van artistieke kennis. ”

Zijn missie begint dicht bij huis: in Haren. “Het onderzoek start in onze eigen Hortus Botanicus, opgericht in 1642 in Groningen en zal eindigen in de Universitaire botanische tuin van Moskou.”

Lees ook:  Waar is die ingang gebleven?

Jury

De jury beoordeelde de vijftien inzendingen en selecteerde vier kandidaten om hun inzending te presenteren. Daarbij werd niet alleen gelet op de inhoud van de plannen en de presentatie. Ook de drijfveren van de kandidaten en de te verwachten betekenis en impact van reis en verblijf voor het werk van de jonge kunstenaars speelden een belangrijke rol.

De jury heeft het college van burgemeester en wethouders een winnaar voorgedragen en het college heeft deze voordracht overgenomen.

 

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MA Painting en
MA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-
mogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars versterken.

Lees ook:  Is het nou Prie-mark of Praai-mark?