RUG onderzoekt impact corona op klimaatdoelstellingen

Geplaatst op:
RUG onderzoekt impact corona op klimaatdoelstellingen

Lege snelwegen en een economie die op halve kracht draait: het lijken de ideale omstandigheden voor een schonere planeet. Maar wat is echt de impact van een lockdown op de klimaatdoelstellingen?

Klaus Hubacek (milieueconoom en hoogleraar aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar de economische gevolgen van de coronacrisis en het effect daarvan op de wereldwijde CO2-uitstoot. Op de website van de RUG deelt hij zijn bevindingen.

Spectaculaire afname

Volgens experts is het grootste milieuprobleem van deze tijd de klimaatverandering door koolstofuitstoot. Om die uitstoot terug te dringen, is een transformatie naar een duurzame samenleving nodig.

Een wereldwijde lockdown als gevolg van een pandemie is natuurlijk een uitgelezen kans voor wetenschappers om de impact op klimaatverandering te onderzoeken. De belangrijkste conclusies? Er is goed nieuws en slecht nieuws.

Het goede nieuws: uit statistieken blijkt dat de industrie, het vervoer en de vraag naar elektriciteit spectaculair zijn afgenomen, meldt de Rijksuniversiteit.

De impact van de afname

Het slechte nieuws: het effect op het behalen van de klimaatdoelen is verwaarloosbaar, meent onderzoeker Hubacek. “De CO2-reductie die dit waarschijnlijk met zich meebrengt, heeft echter nog steeds weinig of geen effect op het bereiken van de klimaatdoelen, omdat we daarvoor enkele jaren achter elkaar soortgelijke reducties nodig hebben.”

De coronacrisis verlaagt de reductie met een paar procentpunten, maar het materiaal blijft nog tientallen jaren achter in de dampkring. Om echt impact te maken op de wereldwijde CO2-uitstoot zou die de komende tien jaar jaarlijks moeten afnemen met zes procent (oftewel 2,2 miljard ton CO2 per jaar.

Een lichtpuntje: de RUG bespeurt wel een kans. Coronagerelateerde stimuleringsplannen zouden gekoppeld moeten worden aan klimaatdoelstellingen in Europa en de VS, om zo de economie duurzaam tet ransformeren.