Wetenschappers RUG: ‘duisternis verdwijnt uit Stad’

Geplaatst op:
Wetenschappers RUG: ‘duisternis verdwijnt uit Stad’

Volgende week is de Nacht van de Nacht. En dat is volgens sommigen ook nodig, want volgens onderzoekers van de RUG verdwijnt de duisternis langzaam aan uit onze stad.

Duisternis. Eigenlijk is het prachtig, zo’n volle sterrenhemel die als een deken over het landschap gaat.

Maar de echte duisternis blijkt zeldzaam in de stad. De oorzaak? Verlichting die aangaat zodra de zon verdwijnt. “In de stad Groningen verdwijnt de schemering bijna geheel door kunstlicht“, aldus de gealarmeerde onderzoekers.

RUG gaat de duisternis meten

En dus gaan sterrenkundigen van de RUG de komende tijd de duisternis nauwgezet monitoren. Niet alleen in Stad, maar ook in Sellingen, Roodeschool, Lauwersoof, Hornhuizen en op Ameland.

De onderzoekers zijn namelijk bezorgd dat in de komende vijventwintig jaar de duisternis in Europa verdwijnt. “Stel je voor dat kinderen die nu geboren worden het sterrenbeeld Grote Beer niet meer kunnen zien”, aldus wetenschapper Theo Jurriens van de RUG.

Lees ook:  Corona-proof diplomafeest op de middenstip van de FC

Met het meetnetwerk kunnen we donkerte meten en zo nodig anticiperen op het mogelijke verdwijnen van duisternis in ons land.”

Overigens is het niet zo dat de onderzoekers gelijk zeggen dat alle lampen moeten worden gedoofd. Wetenschapper Amina Helmi: “Ik denk niet dat alle kunstlicht helemaal uit moet; bewuster en gerichter verlichten is mogelijk en zorgt ook voor de noodzakelijke energiebesparing.”

De metingen zijn te volgen op www.washetdonker.nl.