Deze studenten stelden Stadjers de vraag: hebben jullie wel eens last van ons?

Geplaatst op:
Deze studenten stelden Stadjers de vraag: hebben jullie wel eens last van ons?

RUG-studenten deden de afgelopen weken onderzoek naar de leefbaarheid in hun straat. Ze peilden de meningen bij Stadjers over nachtelijke feestjes, fietsen op straat en de andere merkbare gevolgen van de ‘studentificatie’ van Groningen.

De onderzoeken werden in de afgelopen weken uitgevoerd in acht straten, niet geheel toevallig de straten waar de studenten van de opleiding Ruimtelijke Wetenschappen zelf wonen.

In een bomvol pand van WIJS in Paddepoel werden vrijdag de uitkomsten van de onderzoeken gepresenteerd.

 

Korrewegwijk: geluidsoverlast en minder cohesie

De onderzoeken leverden verschillende conclusies op.

In de Ceramstraat (Korrewegwijk) concludeerden de onderzoekers een gebrek aan cohesie en klachten van Stadjers over geluidsoverlast van studerende buren. Op deze plek vindt ongeveer 65 procent van de bewoners dat het aantal studenten té hoog is, zeker nu de straat voor vijftig procent wordt gebruikt voor kamerverhuur.

Maar het kan ook anders, ontdekten de onderzoekers. In de Taco Mesdagstraat (ook zo’n straat met een hoge concentratie studenten) gaf driekwart van de Stadjers aan er met veel plezier te wonen. Weliswaar ontbreekt het community-gevoel in de straat, daar dat is dan ook het enige.

En in de Moesstraat? Daar maken de bewoners zich drukker om de groenvoorziening, dan om de aanwezigheid van studenten in hun straat.

 

Groningen doet het eigenlijk best goed

Ward Rauws (foto) is als docent Planologie verbonden aan de RUG. Hij leidde de mini-onderzoeken en is tevreden met de uitkomsten. Want hoewel er dingen zijn die beter kunnen, doen we het eigenlijk best goed, concluderen we nadat we zijn verhaal hebben gehoord.

Ward: “Uit de literatuur kennen we de gevolgen van studentificatie van steden, maar in Groningen is naar mijn weten nog niet eerder onderzoek gedaan op straatniveau.”

Inmiddels dus wel.

Zo weten we dat verschillende leefritmes kunnen leiden tot spanningen tussen bewoners. Dat zien we ook in Groningen. In andere steden is in buurten met veel studenten soms ook sprake van meer inbraken.” 

De docent Planologie legt uit. “Dit komt omdat er vaak minder sociale controle is, studenten makkelijker een raam open laten staan en wel waardevolle laptops en telefoons hebben. Tot nu toe hebben we in Groningen geen bewijs gevonden dat bewoners in een straat met veel studenten zich onveiliger voelen” Ward lacht. “Gelukkig maar.”

Ward geeft aan dat we, naast de problemen in sommige studentenstraten, er ook positieve effecten zijn die we niet moeten vergeten. “In Groningen dragen studenten bij aan de levendigheid in de stad. En aan de voorzieningen, want studenten geven hier hun geld uit.”

Lees ook:  Het is in Groningen vandaag warmer dan in Barcelona

 

Yogalessen voor buurtbewoners

Onderdeel van de onderzoeksopdrachten – uitgevoerd in samenwerking tussen de RUG en WIJS – was om een positieve actie te bedenken voor de straat. De variatie was groot:  Van yoga-lessen voor buurtbewoners, tot een speeddate tussen Stadjers en studenten.

Belangrijk, merkt Ward op. “Vaak verdwijnen de uitkomsten van dit soort onderzoeken in de kast.” Door deze acties te bedenken, leveren de studenten zelf een positieve bijdrage. “Op straatniveau heeft een klein gebaar van waardering of een beetje hulp al effect. Kleine dingen kunnen van grote waarde zijn.”