Wat er gisteren gebeurde in Kardinge

Geplaatst op:
Wat er gisteren gebeurde in Kardinge

Het eindfeest in Kardinge kun je normaal alleen betreden als je student bent. Of als je Stadclickt heet. We zagen met eigen ogen hoe vijfduizend jongeren in een week tijd de sprong hebben gemaakt van scholier-af naar volwaardige student.

De meeste KEI-evenementen zijn gewoon toegankelijk voor Stadjers. Maar het eindfeest in Kardinge? Forget about it: zonder collegekaart kom je er niet binnen. En dus kletsten wij onszelf naar binnen bij het meest exclusieve studentenfeest van Stad. Een inside look.

 

Kardinge is onherkenbaar

eindfeest kardinge - sfeer 1
Het vertrouwde Kardinge is voor het eindfeest onherkenbaar ingericht. De ingang aan de voorkant is helemaal afgezet met hekken. Binnengaan doe je nu via de achterkant.

De schaatsbaan (zo in de zomer ijsvrij) is vandaag de entreehal, waar de vijfduizend studenten de security-check passeren, hun spullen in een kluisje doen en consumptiemunten kopen.

En dat zet Kardinge bijna letterlijk op zijn komst. Wat de rest van het jaar de ingang is, doet nu dienst als de achterkant van het feestcomplex. De picknicktafels doen nu dienst als rookplek. Yes, vandaag is Kardinge heel eventjes niet meer rookvrij.

 

Sporen van een week feest

Terwijl we naar binnen lopen, zijn de sporen van een week feest goed zichtbaar. Het t-shirt van menig KEI-leider is met een zwarte viltstift volgeklad met de namen van de KEI-kinderen. Een traditie die een halve eeuw oud is en ook anno 2018 in ere wordt gehouden. Leuk aandenken voor later.

Terwijl we in een stoet door de ingang lopen, luisteren we stiekem mee met de gesprekken die de eerstejaars met elkaar hebben. Sommige KEI-groepen blijken nog intact, maar andere KEI-groepen zijn in het feestgedruis uiteengevallen. Opgesplitst in nieuwe groepen, gemeleerd met andere clubjes. En zo heeft iedereen zijn plek gevonden.

Eigenlijk ook heel logisch. Tijdens de KEI-week ontdek je wie je bent en wat het leven is wat je wil gaan leven – en met wie je dat wil gaan doen.

 

Silent disco

Tijd om de danszalen bij langs te gaan. Eén van de highlights is de silent disco, vlakbij de ingang. Onze verslaggever neemt de proef op de som, claimt een koptelefoon en begeeft zich in de hossende menigte.

Dikke drum ‘n’ bass knalt door de oordoppen terwijl iedereen danst op dezelfde grooves.

Onwennig doet onze verslaggever de koptelefoon af om te kijken of de dansvloer écht stil is. En natuurlijk is die dat. Je hoort smartphones afgaan en bestellingen aan de bar zijn letterlijk te verstaan. We hebben nog nooit zo weinig geluid gehoord op een studentenfeest.

 

Geen medelijden met onze fotograaf

Intussen heeft onze fotograaf het druk. Héél druk.

Wat is het verhaal? We hebben hem op pad gestuurd met de missie om even een paar leuke sfeerfoto’s te maken. Dansfoto hier, plaatjesdraaer daar. Was het idee.

Maar dat liep dus anders. Want óveral waar onze fotograaf zijn spiegelreflexcamera tevoorschijn toverde, kwamen de eerstejaars op hem af als bijen op de honing. Meestgestelde vraag: “kun je een foto maken van ons KEI-groepje?”

En natuurlijk kan dat. En het ene groepje stond nog niet op de foto, of het andere groepje tikte onze fotograaf op de schouders voor hetzelfde verzoek. Een ritueel wat zich de hele avond meerdere keren herhaalde.

Vooral in het zwembad had onze fotograaf het druk met de ongekende spontaniteit van de eerstejaars. Letterlijk élke passerende KEI-loper sprong voor de lens om het zwembadbezoek voor de eeuwigheid te laten vastleggen op Instagram. En niet alleen langs de rand van het zwembad gebeurde dit: ook vanuit het water was de luidkeelse roep “Hey, mogen we op de foto?” tot in Helpman hoorbaar.

Het resultaat is dat onze fotograaf vannacht thuiskwam met vijf gigabyte aan zwembroeken en bikini’s. We hebben geen medelijden met hem.

 

Het einde van een lange week

Het eindfeest in Kardinge is, hoe kan het ook anders, het slotstuk van een lange week. Een prachtige week. Eentje die begon bij Kraantje Pappie op de Grote Markt, die ons meevoerde door het gekkenhuis wat de KEI-parade heet en waarbij we zagen hoe Stadjers kennis kwamen maken met hun nieuwe buren.

Na de kick-off op maandagochtend schreven we nog dat sommige deelnemers schuchter om zich heen keken. Onwennig en benieuwd naar wat komen zou gaan. Inmiddels weten ze het antwoord.

Het contrast van de KEI-lopers van maandag met vandaag kan niet groter zijn. Om ons heen zien wij vijfduizend jongeren die de stad hebben leren kennen, avonturen hebben beleefd en de basis hebben gelegd voor vriendschappen en verkeringen die in sommige gevallen een leven lang kunnen duren.

In één week zijn ze allemaal een jaar ouder geworden. Vorige week waren ze nog scholieren, nu zijn het studenten… ónze studenten.

 

Lees het verslag op https://stadclickt.nl/keiweek/wat-er-gisteren-gebeurde-in-kardinge/

Geplaatst door Click't op Zaterdag 18 augustus 2018