Stromende regen? Vrijwilligers werken KEI-hard door.

Geplaatst op:
Stromende regen? Vrijwilligers werken KEI-hard door.

Achter de schermen van de KEI-week werken 250 vrijwilligers elke dag keihard om alles voor elkaar te krijgen. Zelfs in de stromende regen.

De KEI-week is een evenement voor studenten en vooral ook door studenten. De vrijwilligers zijn namelijk de stille krachten, die bij elk evenement klaar staan om alles op te bouwen en na afloop weer netjes op te ruimen.

We lopen op dinsdag in alle vroegte het Stadspark binnen, om te kijken wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van de traditionele picknick.

 

Potten pindakaas

Als we om half tien het Stadspark betreden, wordt er hard gewerkt door de dertig vrijwilligers. Potten pindakaas worden uitgepakt terwijl muziek (van Kinderen voor Kinderen nog wel) zorgen voor de nodige arbeidsvitaminen.

Een enkele vrijwilliger heeft onder de ogen nog wallen waar je vuilniszakken van kunt maken. Logisch. De avond ervoor eindigde laat en deze ochtend begon al vroeg. Maar tijd om rustig uit te brakken is er niet, want over een paar uur worden hier een paar duizend KEI-lopers verwacht.

De eerste missie van de ploeg: honderden tassen vullen met boodschappen. De plaatselijke Appie heeft namelijk een halve voedselbank gedoneerd aan de bezoekers van de picknick. En dus staan er rijen met pallets, gevuld met boodschappen.

Gecoördineerd worden de zakken chips, het fruit, rijstwafels en de potten chocopasta in de zakken gedaan. Intussen wordt er gekeuveld en gekletst. De sfeer onder de leden van de eventcrew is goed.

Overal gebeurt wel wat. Sterke mannen tillen de dranghekken naar de fietsenstalling. Posters worden opgehangen. Karretjes rijden af en aan. En of het allemaal nog niet hectisch geniet is: het regent op sommige momenten dat het giet.

R.E.S.P.E.C.T.

 

Trots op de vrijwilligers

Sophie Holwerda is van de organisatie en is trots als een pauw op de vrijwilligers. De vrijwilligers komen niet aanwaaien, dus voor de organisatie is het elk jaar een flinke klus om de ploeg bij elkaar te krijgen.

Iedereen kent de KEI-week en weet dat je KEI-leider kunt worden. Maar niet iedereen weet dat er vrijwilligers nodig zijn“, analyseert Sophie. “Dus we werven actief, vooral op social media.” Toch is er veel animo voor, want de wervingsactie leverde genoeg aanmeldingen op om de monsterklus mee te klaren.

Op het moment waarop de vrijwilligers op de locatie aankomen, weten ze meestal nog niet wat ze moeten doen. “Daar zijn de eventmanagers voor. Die kennen de draaiboeken uit hun hoofd.”

De vrijwilligers doen dit werk natuurlijk niet elke dag… en dat levert soms best grappige situaties op. “Sommige mensen weten niet wat een dranghek is, en nu moeten ze er opeens mee tillen.”

Hierdoor gaat het werk soms iets minder efficiënt, maar dat maakt de organisatie eigenlijk niet zo gek veel uit. “Gewoon zijn gang laten gaan, zeg ik dan. Er zijn genoeg mensen en we zijn ontzettend dankbaar dat de vrijwilligers ons zo goed helpen.”

 

Passende beloning

De vrijwilligers ontvangen – zoals dat natuurlijk gaat bij vrijwilligers – geen geld voor hun harde werk. Toch zorgt de organisatie voor een passende beloning.

Sophie: “Per shift krijgen de vrijwilligers anderhalve consumptiemunt. En we zorgen voor lunchpakketjes, diners, een shirt en een polsbandje. 

Vooral het gratis bandje is geliefd, vertelt Sophie. “Met het bandje komen ze de hele week binnen bij alle kroegen en feesten, en dat is toch wel een groot voordeel van eventcrew zijn.”

Maar de consumptiemunt en het polsbandje zijn volgens Sophie niet de belangrijkste reden om mee te doen. Veel vrijwilligers vinden het leuk om mee te helpen. “We merken dat mensen het heel spannend vinden om de KEI-week ook eens van de andere kant te leren kennen.”