Stijgend aantal internationals zorgt voor drukste KEI-week ooit

Geplaatst op:
Stijgend aantal internationals zorgt voor drukste KEI-week ooit

Het recordaantal KEI-lopers komt mede door de internationale studenten, is de eerste analyse van de organisatie.

De KEI-week is in volle gang, en dat levert genoeg gespreksstof op. We praten bij met Marc Boels, voorzitter van het KEI-bestuur.

 

Marc, op hoeveel KEI-lopers staat de teller?

“Momenteel staat de teller op 5312 deelnemers, maar we weten uit ervaring dat er de komende dagen nog enkele tientallen bijkomen. Het hoogste aantal in vijftig jaar! KEI! Vorig jaar hadden we 5028 deelnemers, dus dit jaar zijn er ruim driehonderd deelnemers bijgekomen.”

Hoe verklaar je de stijging?

“Een deel van de stijging zit hem in de internationals. Er komen immers meer internationale studenten naar Groningen en dit jaar hebben we honderd internationale deelnemers meer dan vorig jaar. Procentueel zit hier een groot deel van de stijging. De rest? Dat gaan we nog onderzoeken. Dit jaar hebben we geprobeerd om meer studenten uit de provincie te bereiken. We gaan nog onderzoeken of dit effect heeft gehad.”

Hoe kijk jij terug op de eerste dag KEI-week?

“Het was echt fantastisch. De informatiemarkt was erg geslaagd. De Grand Opening was een hoogtepunt. Het was droog, Kraantje Pappie was geslaagd en ik denk dat de projecties op het podium iets extra’s hebben gegeven aan de avond.”

Nog last gehad van de regen?

“We hebben de hele dag de weerberichten in de gaten gehouden. De eerste verwachting was dat het héél hard ging regenen, maar dat bleek mee te vallen. Uiteindelijk hebben we maar heel even regen gehad tijdens de informatiemarkt, maar iedereen is daar heel goed mee omgegaan. Iedereen is gelijk voorzien van poncho’s en niemand heeft zich echt verveeld.”

Kwam je nog voor verrassingen te staan?

“Er zijn altijd dingen die opgelost moeten worden. Soms merk je dat een bepaalde vergunning vragen oplevert, omdat we zelf iets vergeten zijn of omdat iemand anders iets vergeten is. Maar die dingen hebben we allemaal opgelost en ik denk niet dat de bezoeker daar iets van heeft gemerkt. Dat is voor ons het allerbelangrijkste.”

grote markt tijdens de grand opening

Donderdag is het Lustumfestival bij de Kardingerplas. Wat betekent het negatieve zwemadvies wegens blauwalg voor jullie?

“Het negatieve zwemadvies betekent dat we doorlopend overleg hebben met de gemeente. We hopen dat we donderdag kunnen zwemmen en tot onze knieën in het water kunnen staan bij het podium. Het regent momenteel af en toe, de temperatuur is niet heel hoog, dus het weer is gunstig voor de kwaliteit van het zwemwater.”

Maar wat als het negatieve zwemadvies op donderdag nog geldt?

“Ook dan gaat het evenement gewoon door, maar zullen we waarschuwen dat niemand het water in gaat. De veiligheid en gezondheid van de bezoekers staat voorop. Maar ook zonder te zwemmen zijn er nog voldoende leuke activiteiten en twee podia. Met je slippers in het zand is óók fijn. Dan is het jammer dat we niet kunnen zwemmen, maar het blijft verschrikkelijk leuk.”

Heb je nog een boodschap voor de KEI-lopers?

“Bedankt voor het recordaantal deelnemers… We hopen jullie overal in Groningen te gaan zien! En voor de Stadjers: ik hoop dat we jullie allemaal gaan zijn bij het Lustrumfestival aan de Kardingerplas. Met of zonder blauwalg!”